Syrop do kawy, czyli sposób na nowy smak w filiżance
Kawa jest napojem, który jedni lubią pić od razu po przebudzeniu, inni zaś wolą delektować się nią w kawiarni podczas czytania gazety lub na spotkaniu ze znajomymi. W każdej sytuacji, w której sięga się po kawę można sprawić, że napój stanie się afrodyzjakiem dla kubków smakowych. Wystarczy dodać do niej syrop, dzięki któremu codzienne rytuały będą przyjemniejsze, a zaproszeni goście zostaną zaskoczeni innym smakiem swojego ulubionego napoju.
Niecodzienny smak codziennej kawy
Chcąc urozmaicić sobie codzienne spożywanie kawy, warto zastanowić się nad kupnem syropów. Dzięki nim można poczuć się tak, jakby piło się kawę w ulubionej kawiarni, a to wszystko w zaciszu własnych czterech ścian. Syropy można dodawać zarówno do kawy przygotowanej za pomocą ekspresu do kawy, jak również do tej parzonej samodzielnie. Syrop do kawy jest niewątpliwie dodatkiem, który wzbogaca smak. Dzięki niemu można dostosować napój do własnych upodobań. Jeśli chodzi o dozowanie syropów – wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Ci, którzy nie przepadają za intensywnie wyczuwanym smakiem syropu, powinni dodawać jedną łyżeczkę. Jeśli jednak ktoś woli intensywniejszy smak – można pozwolić sobie na większą ilość ulubionego syropu.
Jak wybrać idealny smak syropu?
Szeroka gama syropów pozwala na indywidualne skomponowanie swoich ulubionych smaków. Dla miłośników kaw, takich jak caffe latte, idealnie sprawdzą się syropy słodkie. Do najpopularniejszych syropów idealnie pasujących do tego rodzaju napoju, należą: syrop o smaku czekoladowym, marcepanowym, orzechowym, czy amaretto.
Jak przekonują eksperci z firmy Dom-Service: „Z pomocą aromatycznej kawy można też wczuć się w klimat świąteczny. Wystarczy dodać do niej syrop o smaku piernikowym lub cynamonowym”.
Dla fanów ciekawych połączeń smaków idealnie mogą sprawdzić się syropy owocowe, na przykład bananowe, waniliowe, kokosowe, czy o smaku orzecha macadamia. Te syropy dopełnią mrożoną kawę oraz idealnie sprawdzą się w upalne dni. Tym, którzy po prostu lubią słodką kawę, poleca się spróbować dodania do napoju syropu o smaku cukru trzcinowego. Natomiast miłośnicy mocniejszych trunków mogą wzmocnić swoją kawę dodając do niej syrop przeznaczony do kawy po irlandzku, zwanej inaczej irish coffee.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana