5 najpopularniejszych dań włoskiej kuchni
Dania kuchni włoskiej znane są na całym świecie. Charakteryzują się one prostotą i ciekawym smakiem. Wśród najpopularniejszych potraw można z pewnością wymienić pizzę oraz Spaghetti Bolognese. Jakie inne przysmaki cieszą się dużą popularnością? Sprawdź koniecznie nasze zestawienie pięciu najbardziej znanych dań z Włoch!
Pizza margherita
Jest to potrawa, której próbował zapewne każdy. Za najbardziej tradycyjną włoską pizzę uważa się margheritę, którą po raz pierwszy przygotowano dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Chodziło o to, aby placek był przyozdobiony składnikami w narodowych brawach Włoch – mozzarellą, pomidorami i bazylią. Dziś w swoim menu ma ją każda szanująca się pizzeria, m.in. restauracja Złoty Róg w Płocku. Jest to z pewnością jedna z najważniejszych wizytówek włoskiej kuchni.
Spaghetti Bolognese
Kolejnym niezwykle popularnym daniem jest Spaghetti Bolognese. Kluczowym składnikiem jest w tym wypadku sos boloński, który powstaje na bazie mięsa mielonego i pomidorów. Na całym świecie jest on najczęściej podawany z długim makaronem spaghetti, lecz nie jest to reguła. Równie dobrze można połączyć z innymi rodzajami makaronu, np. z penne, tagliatelle czy rigatoni.
Risotto
We Włoszech bardzo popularne jest także risotto, czyli ryż gotowany w bulionie. Aby danie wyszło idealnie, należy dobrać odpowiedni ryż, najlepiej Arborio, Carnaroli lub Vialone Nano. Do potrawy bardzo często dodaje się również wino. Można także użyć licznych dodatków, wśród których warto wymienić chociażby grzyby, dynię, kurczaka czy owoce morza. Risotto chwalone jest za niezwykły smak i piękną kremową konsystencję.
Lasagne Bolognese
Lasagne również jest bardzo znanym daniem kuchni włoskiej, które zostało spopularyzowane m.in. przez film animowany z sympatycznym kotem Garfieldem w roli głównej. Najbardziej popularna jest wersja z sosem bolońskim. Na płatach makaronu rozsmarowuje się sos i układa się kilkuwarstwową zapiekankę. Ważnym składnikiem jest także sos beszamelowy.
Carpaccio
Ciekawą propozycją jest także carpaccio, które najczęściej podaje się jako przystawkę. Jest to surowe mięso wołowe, które rozbija się lub kroi na bardzo cienkie plastry. Współcześnie jednak potrawa ta ewoluowała, dzięki czemu carpaccio można przyrządzać także z ryb, owoców morza oraz warzyw.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana