Artykuł sponsorowany

HACCP – zabezpieczenie obiektów przed szkodnikami

HACCP – zabezpieczenie obiektów przed szkodnikami

Ochrona przed szkodnikami jest bardzo ważna, szczególnie w przypadku firm zajmujących się przetwarzaniem, produkowaniem i serwowaniem żywności. To właśnie takie przedsiębiorstwa zobowiązane są do tego, by wdrażać system HACCP. Co to takiego i na czym polega jego realizacja? I czy procedury ochrony zakładów przed szkodnikami są wymagane przez prawo?

System HACCP – co to takiego?

System HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System) to, w tłumaczeniu, System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jest to grupa czynności, które mają na celu zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Ma się to odbywać poprzez zidentyfikowanie i przeanalizowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności. Ocenia się ponadto ryzyko wystąpienia nieprawidłowości podczas wszystkich etapów produkcji żywności oraz jej obrotu.

Czy HACCP jest obowiązkowy?

Wszystkie firmy, które mają kontakt z żywnością, powinny wdrożyć system HACCP. Określone procedury ochronne są wymagane przez prawo.

Jeszcze przed tym należy jednak zadbać o spełnienie wymogów wstępnych, takich jak Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) oraz Dobra Praktyka Higieniczna (GHP). Jej elementem jest ochrona przed szkodnikami bazująca na IPM – integrowanych metodach zwalczania szkodników DDD.

Ściślej mówiąc, IPM to grupa metod łączonych: fizycznych, sanitarnych, chemicznych i profilaktycznych.  

W jaki sposób realizować system HACCP?

W ramach HACCP realizuje się specjalny program ochrony przed szkodnikami. Poszczególne działania dezynsekcyjne, dezynfekcyjne i deratyzacyjne wykonują firmy wyspecjalizowane w tych usługach.

Przykładem jest firma Insekt-Dom, która zapewnia skuteczne zwalczanie drobnoustrojów, insektów i gryzoni.

W ofercie wyspecjalizowanych przedsiębiorstw znajduje się stały monitoring szkodników. Poszczególne procedury sprawiają, że obecność szkodników jest stale kontrolowana, a ich drogi docierania do strefy produkcyjnej są ograniczone.

W ramach obserwacji wykonuje się standardowe i powtarzalne pomiary i monitoring wszelkich aspektów aktywności szkodników. W razie potrzeby opracowywane są scenariusze ich zwalczania. W tym kontekście praktykowane są m.in. wywiad, inspekcje wizualne oraz przeglądy urządzeń rejestrujących.   

Nigdy nie należy podejmować się tego we własnym zakresie. Podczas realizowania określonych procedur używane są bowiem niebezpieczne środki chemiczne.    

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.