HACCP – zabezpieczenie obiektów przed szkodnikami
Ochrona przed szkodnikami jest bardzo ważna, szczególnie w przypadku firm zajmujących się przetwarzaniem, produkowaniem i serwowaniem żywności. To właśnie takie przedsiębiorstwa zobowiązane są do tego, by wdrażać system HACCP. Co to takiego i na czym polega jego realizacja? I czy procedury ochrony zakładów przed szkodnikami są wymagane przez prawo?
System HACCP – co to takiego?
System HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points System) to, w tłumaczeniu, System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Jest to grupa czynności, które mają na celu zapewnić bezpieczeństwo żywności.
Ma się to odbywać poprzez zidentyfikowanie i przeanalizowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności. Ocenia się ponadto ryzyko wystąpienia nieprawidłowości podczas wszystkich etapów produkcji żywności oraz jej obrotu.
Czy HACCP jest obowiązkowy?
Wszystkie firmy, które mają kontakt z żywnością, powinny wdrożyć system HACCP. Określone procedury ochronne są wymagane przez prawo.
Jeszcze przed tym należy jednak zadbać o spełnienie wymogów wstępnych, takich jak Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) oraz Dobra Praktyka Higieniczna (GHP). Jej elementem jest ochrona przed szkodnikami bazująca na IPM – integrowanych metodach zwalczania szkodników DDD.
Ściślej mówiąc, IPM to grupa metod łączonych: fizycznych, sanitarnych, chemicznych i profilaktycznych.
W jaki sposób realizować system HACCP?
W ramach HACCP realizuje się specjalny program ochrony przed szkodnikami. Poszczególne działania dezynsekcyjne, dezynfekcyjne i deratyzacyjne wykonują firmy wyspecjalizowane w tych usługach.
Przykładem jest firma Insekt-Dom, która zapewnia skuteczne zwalczanie drobnoustrojów, insektów i gryzoni.
W ofercie wyspecjalizowanych przedsiębiorstw znajduje się stały monitoring szkodników. Poszczególne procedury sprawiają, że obecność szkodników jest stale kontrolowana, a ich drogi docierania do strefy produkcyjnej są ograniczone.
W ramach obserwacji wykonuje się standardowe i powtarzalne pomiary i monitoring wszelkich aspektów aktywności szkodników. W razie potrzeby opracowywane są scenariusze ich zwalczania. W tym kontekście praktykowane są m.in. wywiad, inspekcje wizualne oraz przeglądy urządzeń rejestrujących.
Nigdy nie należy podejmować się tego we własnym zakresie. Podczas realizowania określonych procedur używane są bowiem niebezpieczne środki chemiczne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana