Stale kotłowe – popularne gatunki
Stale kotłowe są szeroko pojętą grupą wyrobów hutniczych, wyróżniających się zdolnością do pracy w warunkach podwyższonych temperatur. Na ich korzystne własności termiczne wpływa przede wszystkim obecność takich pierwiastków jak chrom, molibden lub wanad. Odporność termiczna i chemiczna stali kotłowej sprawia, że jest ona powszechnie stosowana w przemyśle energetycznym.
Najpopularniejsze gatunki stali kotłowej
Większość zamówień na stal kotłową pochodzi z energetycznego sektora przemysłu. Stal kotłowa jest wykorzystywana w firmach zajmujących się szeroko pojętą energetyką do konstruowania kotłów parowych, turbin, kolektorów, armatur wodnych bądź zbiorników ciśnieniowych. Najpopularniejsze gatunki stali różnią się między sobą zawartością pierwiastków, takich jak molibden czy chrom, co z kolei przekłada się na ich zróżnicowane właściwości.
Jednym z popularniejszych rodzajów stali kotłowej jest stal 16Mo3. Jest żarowytrzymała, plastyczna i ciągliwa zarówno po rozgrzaniu, jak i w stanie pokojowym. Gatunek ten wyróżnia się dobrą obrabialnością, a także odpornością na korozję – powodowaną chociażby obecnością pary wodnej. Z kolei stal z gatunku 13 CrMo4-5 obok szeregu podobnych cech, posiada także podwyższoną odporność na działanie wodoru i korozję.
Stal kotłowa 10CrMo9-10 jest stalą żaroodporną i żarowytrzymałą, odporną na korozję w otoczeniu pary wodnej w temperaturach nawet do 590°C. W przeciwieństwie do niej stal P250GH jest gatunkiem stali spawalnej. To właśnie ona, dzięki swojej niestopowej charakterystyce, najczęściej jest wykorzystywana do produkcji kotłów parowych i zbiorników ciśnieniowych.
Jak dobrać odpowiedni gatunek stali?
Nie każda stal nadaje się do każdego typu produkcji. Z tego też powodu warto zaznajomić się z ich charakterystyką przed zakupem. Metalurgia to ważna nauka, dzięki której można uniknąć tragedii. Odpowiednie właściwości fizyczne oraz cechy techniczne i mechaniczne są w stanie zapewnić tylko stal pochodzącą ze sprawdzonych źródeł, oznaczoną niezbędnymi atestami i prawami.
-Czynnikami mającymi wpływ na dobór gatunku jest przede wszystkim spawalność materiału, konieczność zastosowania obróbki cieplnej w miejscach łączeń, rozszerzalność cieplna i przewodnictwo cieplne, plastyczność materiału w przypadku gięcia elementów, oraz trudności związane z obróbką mechaniczną. Istotną wytyczną jest także zabawnie brzmiąca granica pełzania i wytrzymałość na pełzanie, będąca określeniem tego, w jakich temperaturach oraz po jakim czasie pracy, można spodziewać się odkształceń bądź relaksacji materiału
– wyjaśnia pracownik Polmet, specjalizującej się w dystrybucji wysokogatunkowej stali kotłowej.
Odpowiedni rodzaj stali należy wybrać w zgodzie z własnymi preferencjami i zapotrzebowaniem. Na stronie producenta często można znaleźć informacje na temat konkretnych stopów. Na podstawie tych wytycznych podjęcie decyzji powinno stać się znacznie łatwiejsze. W przypadku niewiedzy zawsze można skorzystać z porady ekspertów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana