Artykuł sponsorowany

Co wpływa na jakość jaj kurzych?

Co wpływa na jakość jaj kurzych?

Kurze jaja są bardzo popularne w polskiej kuchni ze względu na liczne możliwości ich wykorzystania. Są nieodzownym składnikiem w wielu przepisach kulinarnych, co przekłada się na dużą liczbę spożywanych jaj w naszym kraju. Ze względu na to, jak ważne miejsce zajmują one w codziennej diecie, coraz więcej osób decyduje się kupować jaja z chowu ekologicznego lub wolnowybiegowego. Warto jednak wiedzieć, jakie czynniki wpływają na jakość jaj kurzych i czym należy kierować się przy ich zakupie.

Najpierw była kura

Aby jajo mogło osiągnąć odpowiednią jakość, musi mieć ku temu właściwe warunki. Nioska, która ma je znieść, musi być zdrowa i zadbana – chora kura całkowicie przestanie znosić jaja. Nawet nioski zdrowe, lecz chowane w nieodpowiednich warunkach i karmione złej jakości karmą, nie będą w stanie znieść dobrej jakości jaj.

Rozmiar (i wiek) ma znaczenie

Mimo że pań o wiek się nie pyta, w przypadku niosek ma on ogromny wpływ na znoszone jaja. Kury starsze mają tendencję do znoszenia jaj większych, ale o zauważalnie gorszej jakości skorupie. Podobnie jak u ludzi, wraz z wiekiem może też pojawić się u nich osteoporoza, do której genetyczną tendencję można wyłapać na etapie wyboru odpowiedniej nioski. Składniki do stworzenia skorupy jaja są w 99% pozyskiwane z karmy spożywanej w dniu poprzedzającym formowanie skorupy. 

Dobra dieta to podstawa

Odpowiednia selekcja na starcie nie wystarczy: jaja nie osiągną wysokiej jakości, jeśli kury nie będą  otrzymywać odpowiedniej mieszanki karmy. Potwierdza to przedstawiciel firmy Jajolux, ekspert w zakresie kurzej diety:

- Na fermie mamy własną mieszalnię karmy. Smak jaj znoszonych przez nasze kury jest wyjątkowy dzięki pełnej kontroli produkcji. Prowadzimy skup zbóż, dzięki czemu możemy wzbogacić naszą karmę o najlepsze i wyselekcjonowane zboża, które mają bezpośredni wpływ na kolor i smak jaj. Oprócz podstawowych składników dodajemy do karmy olej sojowy, który nie tylko poprawia smak paszy, lecz także dostarcza ptakom nienasyconych kwasów tłuszczowych.

To jeszcze nie koniec

Świeżość jest kolejnym bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na jakość jaj. Jajo zachowuje swoje właściwości przez bardzo długi czas – co najmniej 30, a niekiedy nawet 40 dni, i to nawet wtedy, gdy przechowywane jest w temperaturze pokojowej. Należy jednak pamiętać, że jajo, które jest ugotowane w ciągu 3-6 dni od zniesienia, obiera się bardzo źle ze względu na silne przywarcie skorupki do błony zewnętrznej podskorupkowej. Nie oznacza to, że jest już nieświeże – wprost przeciwnie, wciąż nadaje się ono do jedzenia, a jedynym czynnikiem, który uległ zmianie, jest łatwość obierania.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.