Jak działa i do czego służy kocioł warzelny?
Kocioł warzelny jest urządzeniem niezastąpionym i powszechnie wykorzystywanym w gastronomii. Korzystanie z kotłów warzelnych pozwala np. na przygotowanie i utrzymanie w cieple nawet kilkuset litrów zupy czy innych płynnych produktów spożywczych. Nic więc dziwnego, że urządzenia tego typu znajdziemy w każdej kuchni obsługującej dużej lokal gastronomiczny.
Komora warzelna kotła
Podgrzewanie jedzenia za pomocą kotła odbywa się w komorze warzelnej – wyjaśnia ekspert z firmy JUGEMA. Komora podgrzewana jest przez zamknięty w specjalnej przestrzeni między dwiema jej warstwami czynnik grzewczy. Czynnikiem grzewczym może być woda, para wodna lub olej i, w zależności od typu kotła, może być on nagrzewany na różne sposoby, np. za pomocą grzałek elektrycznych.
Przestrzeń grzejna komory
Uwzględnienie przestrzeni grzejnej w konstrukcji komory kotła warzelnego pozwala na równomierne rozłożenie ciepła na powierzchni komory. Dzięki temu cała zawartość kotła podgrzewana jest w jednakowym tempie, więc niemożliwe staje się przypalenie jedzenia. Za najbardziej ceniony czynnik grzejny uchodzi olej, który po rozgrzaniu najdłużej utrzymuje wysoką temperaturę.Izolacja kotła warzelnego
Aby praca z kotłem warzelnym była w pełni bezpieczna, konieczne jest stosowanie odpowiedniej izolacji pokrywy i zbiornika. Izolacja nie tylko zapobiega nieszczęśliwym wypadkom i poparzeniom w kuchni, ale dodatkowo pomaga utrzymywać ciepło, podnosząc wydajność urządzenia.Kontrola temperatury kotła warzelnego
Nowoczesne kotły warzelne wyposażone są w sterowniki, dzięki którym kontrola i regulacja temperatury nie wymaga wysiłku. Sterownik z mikroprocesorem pozwala dodatkowo na łatwe ustalenie czasu oczekiwania na gotową potrawę.Zastosowania kotłów warzelnych
Kotły warzelne używane są nie tylko w dużych kuchniach, ale również w zakładach przetwórstwa spożywczego, zwłaszcza przy obróbce termicznej mięs. Wykorzystanie kotła warzelnego pozwala na przyspieszenie i usprawnienie procesów takich jak parzenie i gotowanie wędlin oraz wytapianie tłuszczu.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana