filtracja-wody

Charakterystyka wody z systemu RO

Odwrócona osmoza (ang. reverse osmosis, RO) jest najprostszym i najskuteczniejszym sposobem na uzdatnienie wody pitnej, która dzięki temu staje się wolna od szkodliwych związków mineralnych i nie musi być przegotowywana, żeby nadawała się do picia. Sprawdzamy, czym charakteryzuje się zarówno woda, jak i systemy filtracyjne RO, czyli odwróconej osmozy. Zapraszamy do lektury.

Dlaczego warto stosować system RO?

Oczyszczanie wody za pomocą systemu z membraną osmotyczną sprawia, że odseparowanych zostaje z niej większość bakterii, wirusów, zanieczyszczeń oraz radioaktywnych cząstek. Na skuteczność tego procesu wpływa ustabilizowane wysokie ciśnienie po stronie wody zanieczyszczonej oraz membrana osmotyczna o właściwościach półprzepuszczalnych, przez którą przenikać ma wyłącznie woda, doprowadzana finalnie do zbiornika. Do kanalizacji jest natomiast odprowadzany koncentrat w postaci kationów, anionów, koloidów i bakterii oraz innych związków, substancji i minerałów.

System RO jest stosowany w miejscach, gdzie dba się o zdrowie – mieszkaniach, domach, zakładach, biurach, hotelach, aptekach, obiektach gastronomicznych, instytucjach kultury i edukacji, ośrodkach opiekuńczo-wychowawczych oraz szpitalach.

Z czego składa się system RO?

Cały system odwróconej osmozy składa się z kilku elementów. Wśród nich znajdują się trzy wkłady. Wkład sedymentacyjny zatrzymuje nierozpuszczone w wodzie zanieczyszczenia, które mogą zapchać wkład węglowy. Ten z kolei usuwa z wody chlor, który jest szkodliwy dla membrany osmotycznej, a także zanieczyszczenia organiczne i niektóre metale ciężkie. Trzecim wkładem jest wkład mechaniczny polipropylenowy, chroniący membranę przed drobinami węgla aktywowanego, które są zdolne do mechanicznego uszkodzenia powłoki filtracyjnej.

Sercem systemu jest wspomniana membrana osmotyczna, która usuwa do 99% rozpuszczonych w niej związków, a także część wirusów i bakterii. Woda przechodzi jeszcze przez filtr węglowy, który zatrzymuje substancje lotne i poprawia walory smakowe wody, a także przez mineralizator wzbogacający ją w naturalne związki mineralne, takie jak: wapń, magnez i potas.

Dodatkowe cechy wody z systemu RO

Tak wygląda cały proces uzdatniania wody przy pomocy systemu RO. Dzięki temu jest ona najczystszą i najzdrowszą dostępną wodą, występującą w kranie oraz sprzedawaną w butelkach. Jest również wolna od minerałów nieorganicznych oraz innych szkodliwych substancji. W tym miejscu należy zaznaczyć, że minerały nieorganiczne nie przynoszą korzyści zdrowotnych ludzkiemu organizmowi, który potrzebuje łatwo przyswajalnych minerałów organicznych, a te występują w owocach i warzywach. RO pozwala także na usunięcie pozostałości rozpuszczonych w wodzie lekarstw, które trafiają do niej przez brak precyzyjnych filtrów w zakładach oczyszczania ścieków. Charakterystyczne dla wody z systemu RO jest to, że ma ona odczyn lekko kwaśny lub obojętny i nie zakwasza organizmu – zauważa specjalista firmy Global Water Spółka z o.o., zajmującej się sprzedażą, serwisem, a także montażem systemów uzdatniania wody.

śr. ocena 5 / głosów 5