Artykuł sponsorowany

Jak przyrządzić pierożki samosa?

Jak przyrządzić pierożki samosa?

Wiele dań kuchni indyjskiej zyskało ogromną popularność na całym świecie. Jednym z nich są niewątpliwie pierożki samosa. Ich chrupkie ciasto oraz przepyszny wegetariański lub mięsny farsz potrafią już od pierwszego kęsa poprawić nastrój nawet w zimne, deszczowe dni. Egzotyczny smak tych pierożków od razu przeniesie Cię do Indii, gdzie życie mieni się tysiącem barw, a potrawy zachwycają bogactwem intensywnych smaków oraz aromatów. Jeżeli zastanawiasz się, jak przyrządzić je we własnej kuchni, zapraszamy do lektury tego artykułu!

Jak samodzielnie zrobić pierożki samosa?

Samosy to indyjska wersja dania znanego i uwielbianego na całym świecie, czyli pierogów. Te indyjskie wyróżniają się chrupiącym ciastem oraz pysznym farszem. Najczęściej serwuje się je z indyjskim sosem miętowym, w którym się je macza. Oto dokładna instrukcja, dzięki której będziesz mógł je zrobić we własnej kuchni:

1. Zaczynamy od ciasta. 1 szklankę mąki pszennej należy połączyć z połową szklanki gorącej wody oraz odrobiną masła klarowanego ghee (około 4 łyżeczek) i szczyptą soli. Składniki trzeba dokładnie zagnieść palcami. Ciasto musi być jednolite.

2. Ciasto odkładamy do odpoczęcia, zakrywając je ścierką.

3. Na patelnię wlej tłuszcz i go podgrzej.

4. W tym czasie posiekaj na drobno jedną szalotkę.

5. Dwa ugotowane wcześniej w mundurkach ziemniaki obierz i pokrój na niewielkie cząstki.

6. Posiekaj dwa ząbki czosnku.

7. Pokrój na drobne kawałki dwa grubsze plasterki świeżego imbiru.

8. Posiekaną szalotkę, imbir i czosnek wrzuć na rozgrzany olej i smaż przez chwilkę, aż się zeszklą.

9. W tym czasie posiekaj na drobno garść uprażonych wcześniej orzechów nerkowca.

10. Kiedy szalotka, imbir i czosnek będą już szkliste, dorzuć na patelnię posiekane ziemniaki i nerkowce.

11. Do całości dodaj łyżkę specjalnej mieszanki indyjskich przypraw garam masala, którą możesz kupić np. w sklepie z produktami indyjskimi Indian House.

12. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, dokładnie rozgniatając cząstki ziemniaków tak, żeby powstała z nich gęsta pasta.

13. Dodaj na patelnię dużą garść ugotowanego wcześniej zielonego groszku.

14. Delikatnie wszystko zamieszaj, posól i popieprz do smaku.

15. Zdejmij farsz z ognia do przestygnięcia.

16. Z ciasta uformuj płaski wałek szeroki mniej więcej na 2 palce, a następnie pokrój go w porcje.

17. Z każdej porcji uformuj kulkę.

18. Deskę podsyp odrobiną mąki.

19. Rozwałkowuj po kolei kulki ciasta, nadając im kształt podłużnych placuszków.

20. Każdy placuszek przekrój na pół.

21. Jeden bok przeciętego placuszka nasmaruj wodą.

22. Uformuj z niego rożek, którego krawędzie zlepią się dzięki wodzie.

23. Do środka rożka nakładaj ściśle farsz, a następnie zalep górę pierożka — użyj do tego wody.

24. Pierożek powinien mieć trójkątny kształt.

25. Smaż je na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu.

26. Samosy są już gotowe, smacznego!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.