Czym cechuje się kuchnia autorska?
Kuchnia autorska kojarzy się z najlepszymi restauracjami, w których pracują wybitni szefowie kuchni. Skojarzenia te nie są bezpodstawne – dania tego typu tworzone są do przeżywania i odczuwania jak największej przyjemności z jedzenia. Sprawdźcie, czym cechuje się kuchnia autorska.
Czym jest kuchnia autorska?
Kuchnia autorska to zdecydowanie coś więcej, niż sama technika i umiejętności związane z tworzeniem smacznych potraw. Można śmiało powiedzieć, że tego typu kuchnia to swoista filozofia gotowania, opierająca się na osobowości szefa kuchni. Jak zauważa reprezentant restauracji Symfonia Smaków, dzięki kuchni autorskiej można od razu zauważyć, czy osoba tworząca potrawy gotuje z pasją i lubi eksperymentować. Dania kuchni autorskiej często podaje się w tzw. menu degustacyjnym, na które decyduje się coraz większa liczba restauracji. Polega ono na zamówieniu kilku dań z oferty w celu ich skosztowania. Z tego względu porcje, które przynoszą kelnerzy są niewielkie, jednak po kilku daniach do degustacji, każdy odejdzie od stołu z pełnym brzuchem.Jaka jest istota kuchni autorskiej?
Kuchnia autorska to pojęcie, które wielu osobom może wydawać się bardzo tajemnicze. Słusznie, bo jest to kuchnia opierająca się przede wszystkim na kulinarnych eksperymentach, która otwarta jest na nowe smaki i doznania. Dania kuchni autorskiej tworzone są od podstaw przez kucharzy-artystów, prawdziwych wirtuozów trudnej sztuki gotowania. W kuchni autorskiej nie trzyma się żadnych utartych schematów i zasad, ani nie odtwarza gotowych przepisów. Kucharze, którzy decydują się na tworzenie dań w myśl tego nurtu, poszukują swojego własnego, niepowtarzalnego stylu, samodzielnie tworząc nowe przepisy. Często są one bardzo nietypowe, jednak przez to jeszcze bardziej smaczne.Co jest charakterystyczne dla kuchni autorskiej?
Głównym wyznacznikiem dań kuchni autorskiej jest fakt, że gotowane są one w oparciu o produkty sezonowe (do ich tworzenia nie wykorzystuje się żadnych mrożonek). I tak, na przykład, jesienią podaje się dania z grzybów, a wiosną te stworzone z nowalijek. Kuchnia autorska to także kuchnia dopracowana w najmniejszych szczegółach. Dbają o to specjalizujący się w niej szefowie kuchni, którzy sygnują nowatorskie potrawy swoimi nazwiskami. To oni tworzą klimat i styl danej restauracji, przynosząc klientom niesamowite doznania smakowe. W Polsce kuchnia autorska staje się coraz bardziej popularna. Jeśli i wy chcielibyście zaznać odrobiny magii na swoich talerzach, koniecznie wybierzcie się do restauracji, w której serwowane są dania tej kuchni. Jest nią m.in., wspominana już wcześniej Symfonia Smaków.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana