Podróże kulinarne - smaki kuchni śródziemnomorskiej
Coraz więcej z nas czerpie przyjemność z gotowania i wychodzi nam to coraz lepiej. Świadczy o tym coraz większa liczba różnych telewizyjnych programów kulinarnych, a także liczne blogi amatorów, których pasją stała się kuchnia. Niezwykle popularne stały się także warsztaty kulinarne. Możemy jednego dnia nauczyć się robić sushi, innego – lepić włoskie pierożki ravioli czy przygotowywać tiramisu. Czy jednak nie byłoby przyjemnie uczyć się w miejscu, skąd dana potrawa czy specjał pochodzą?
Dziś w Warszawie, Krakowie czy innym polskim mieście możemy zjeść np. doskonałą moussakę, ale nie będzie ona smakować, jak ta zjedzona w greckiej tawernie. Podobnie jest z włoską pastą, pizzą czy znanym francuskim deserem crème brûlée! Dlatego warto udać się do ojczyzny konkretnych interesujących nas smaków. Takie tematyczne wyjazdy kulinarne organizuje biuro podróży Cortina Travel z Warszawy, wyszukując wyjątkowe miejsca, które docenią nawet najbardziej wybredni smakosze. Na aromat i smak potrawy mają bowiem wpływ nie tylko oryginalne składniki, ale także klimat i nastrój miejsc, w których dania są przygotowywane i serwowane. Zapraszamy zatem w kulinarną podróż z Cortina Travel, najlepiej do krajów śródziemnomorskich, bo ich kuchnia Polakom smakuje najbardziej.Od degustacji do tajników produkcji
Kulinarna podróż pozwala nie tylko skosztować jedynych w swoim rodzaju serów, wędlin czy dań, ale także dowiedzieć się, jak one powstają. Jest to szczególnie ważne w przypadku firmowych szkoleń wyjazdowych, czy też wyjazdów studyjnych organizowanych dla firm z branży spożywczej i winiarskiej. Taka branżowa wymiana informacji sprzyja zdobywaniu nowych umiejętności i wymianie doświadczeń. Wycieczka zwykle zaczyna się od wizyty na farmie, w winnicy lub gaju oliwnym, potem zwiedza się serowarnię, destylarnię lub wytwórnię oliwy, by na końcu cieszyć się smakiem gotowego produktu. Dla firm z branży mleczarskiej Cortina Travel przygotowała wycieczkę do gospodarstw rolniczych w okolicach Paestum w Kampanii, które zajmują się hodowlą bawolic (bufala) i produkcją sera mozzarella. Na początek uczestnicy zwiedzili hodowlę żyjących w naturalnym środowisku bawolic (bufala), a następnie zobaczyli, jak powstaje ser mozzarella i inne rodzaje sera wytwarzane z mleka bawolic. Podobne wycieczki biuro podróży Cortina Travel organizuje także w Toskanii, m.in. w okolicy Pienzy, słynącej z serów owczych (słynne pecorino di Pienza) czy wędlin oraz na północy Włoch, np. w miasteczku San Daniele del Friuli, z którego pochodzi znana na całym świecie dojrzewająca szynka (prosciutto di San Daniele).Zrób to sam
Popularność kulinarnych podróży sprawia, że programy wyjazdów są coraz częściej rozszerzane o warsztaty kulinarne. Programy przygotowywane przez Cortina Travel pozwalają nie tylko poznać tajniki produkcji czy zdegustować specjały, ale także uczestniczyć w ich przygotowaniu i tworzeniu. Tym, którzy chcą doskonalić swoje kulinarne umiejętności, spodoba się wizyta w jednej z najlepszych szkół gotowania w Pordenone (niedaleko Wenecji). Wspólnie z szefem kuchni i z jego pomocą, w trakcie lekcji gotowania przyrządza się regionalne potrawy. Wizytę kończy degustacja własnoręcznie wykonanych dań i grappy z lokalnej destylarni – najstarszej w regionie. Wśród innych atrakcji wycieczek kulinarnych, oprócz lekcji gotowania, Cortina Travel proponuje też „polowanie” na trufle w lasach Alby, z przewodnikiem i jego psem. Każdy będzie mógł się przekonać, jak niełatwe jest to zadanie!Winnym szlakiem
Będąc w Piemoncie, trudno nie odwiedzić winnic regionu, którego tradycje winiarskie sięgają V w. p.n.e. Koneserzy docenią przede wszystkim wizytę w Muzeum Wina Barolo. Produkowane ze szczepu nebbiolo, często bywa nazywane królem win. Piemont słynie też z win musujących D'Asti, produkowanych zarówno metodą szampańską, jak i w procesie fermentacji. Natomiast dla koneserów win toskańskich, biuro podróży Cortina Travel przygotowywało specjalne programy np. szlakiem wina Chianti, Brunello di Montalcino czy Nobile di Montepulciano. Szlachetne wino z Toskanii, doskonała mozzarella z Kampanii, a może piemoncki nugat (torrone)? Który smak i region wybrać? Podpowiedzi szukaj na cortinatravel.pl.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana