Do czego wykorzystuje się skóry wieprzowe?
Może się wydawać, że skóry wieprzowe, które są produktem ubocznym w zakładach przetwórstwa mięsnego, są zupełnie nieprzydatne, dlatego trafiają do utylizacji. Nic bardziej mylnego. Skóry wieprzowe, bogate w białko kolagenowe i składniki mineralne, znajdują szerokie zastosowanie w przetwórstwie mięsnym, kulinariach oraz w produkcji wyrobów skórzanych. Dowiedz się więcej o tym, jak są wykorzystywane.
Przetwórstwo mięsne
Surowce kolagenowe, takie jak skóry i kości, są wykorzystywane w przetwórstwie mięsnym w różny sposób, w zależności od gatunku. Skórki wieprzowe są produktem jadalnym, dlatego, jak wyjaśnia pracownik firmy Michna Meat z Pelpina, mogą posłużyć jako część elementu zasadniczego, czyli na przykład boczku ze skórą lub golonek. Duża zawartość kolagenu sprawia, że jest to również surowiec wykorzystywany do produkcji masy kolagenowej stosowanej jako produkt wiążący w kiełbasach parzonych. Jest to główne zastosowanie skórek w zakładach przetwórstwa mięsnego.
Ponadto wykorzystuje się je również do wytwarzania żelatyny, wędlin podrobowych, osłonek białkowych i powlekania zanurzeniowego wędlin. Ze skórek wieprzowych są produkowane także konserwy mięsne.
Kulinaria
Skórki wieprzowe są wykorzystywane do przyrządzania dań i przetworów w domowych kuchniach. Internauci chętnie dzielą się przepisami na wyroby, w których głównych składnik lub dodatek stanowią skórki wieprzowe. Do popularnych dań z ich użyciem należą flaki, a także dania kuchni europejskiej i azjatyckiej, w których pieczone skórki wieprzowe są jedzone jako przekąska i spożywane tak jak popularne chipsy.
Produkt ten jest używany do wyrobu domowych wędlin, wśród których prym wiodą kiełbasy konserwowane w słoikach oraz różnego rodzaju kaszanki (zwane w niektórych regionach krupniokami). Można również dodawać je do zup, by wzbogacić ich smak. Jedzenie przygotowanych na różne sposoby skór wieprzowych jest polecane osobom, które cierpią na choroby stawów, ze względu na dużą ilość zawartego w produkcie kolagenu. Ten przysmak z pewnością nie każdemu przypadnie do gustu, jednak grono jego koneserów jest całkiem pokaźne.
Pozostałe zastosowania
Oprócz zastosowań związanych typowo z branżą spożywczą, skóry wieprzowe wykorzystuje się także do produkcji odzieży i akcesoriów skórzanych. Szyje się z nich kurtki i płaszcze oraz wykonuje buty, paski i torebki. Skórki stanowią również składnik karmy dla zwierząt.
Szerokie zastosowanie skór wieprzowych sprawia, że nie jest to jedynie produkt uboczny powstający w zakładach przetwarzających mięso, ale także surowiec, który może zostać wykorzystany w wielu dziedzinach przemysłu spożywczego czy kaletniczego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana