Zasady skupowania trzody chlewnej
Skupowanie trzody chlewnej przez masarnie odbywa się na jasno określonych zasadach. Nie każdy gospodarz zajmujący się hodowlą ma zwierzęta, które kwalifikują się do sprzedaży. Istotnym parametrem branym pod uwagę w tym zakresie jest waga trzody przeznaczonej na ubój oraz zawartość mięsa w tuszy. Cenione są głównie te zwierzęta, u których grubość słoniny jest mniejsza, a polędwicy stosunkowo większa.
Trzoda chlewna - zasady chowania, które mają wpływ na jakość mięsa
- Każda masarnia dba o jak najwyższą jakość swoich produktów. W tym celu decyduje się na zakup trzody chlewnej wyłącznie ze sprawdzonego źródła. Hodowcy, którzy oferują sprzedaż zwierząt, doskonale wiedzą, jak ważne jest ich chowanie zgodnie z określonymi zasadami, co przekłada się na większy zysk
- tłumaczy specjalista z firmy PPH Herold.
Istotne jest przede wszystkim przestrzeganie wszelkich norm, które wiążą się z:
- wykorzystaniem odpowiedniej infrastruktury,
- stosowaniem sprawdzonych, certyfikowanych pasz,
- zapewnieniem dostatecznego miejsca dla każdego zwierzęcia.
Według zasad, którymi kierują się hodowcy trzody chlewnej, określone są między innymi kwestie odstępu pomiędzy poszczególnymi sztukami. Muszą one znajdować się w pomieszczeniach chronionych przed innymi zwierzętami. Dotyczy to nie tylko ptactwa, ale również kotów, czy psów. Kwestia ta ma znaczenie także podczas karmienia. Podawana trzodzie chlewnej pasza musi pochodzić z pewnego źródła. Nie może mieć także kontaktu z innymi zwierzętami. Stosowanie się do podstawowych zasad wpływa na bezpieczeństwo i uchronienie hodowli przed groźnymi chorobami.
Nie bez znaczenia jest sama jakość podawanego zwierzętom pożywienia. To ono w dużej mierze wpływa na fakt, jak przybierają na wadze.
Jak wygląda skup trzody chlewnej?
Masarnie, które zajmują się skupem trzody chlewnej, zazwyczaj decydują się na wybór ofert od okolicznych hodowców. Ma to znaczenie nie tylko w kontekście wspierania lokalnych przedsiębiorców. W przypadku zakupu zwierząt z innych województw w grę wchodzi dodatkowo transport. Na dużych trasach ciężko jest zapewnić humanitarne warunki, chociaż profesjonalnie firmy nie mają z tym większego problemu. Dysponują one wyposażeniem, które pozwala na przewóz trzody.
Kwestia ceny zakupu uzależniona jest od tego, do jakiej klasy zalicza się zwierzę. Szacowanie odbywa się na podstawie uzyskanego mięsa czerwonego i jego masy. Im wyższa zawartość mięsa w tuszy, tym wyższa cena. Najkorzystniejszą cenę otrzyma hodowca, jeżeli grubość słoniny nie przekracza 12 mm. W tym przypadku wychodzą efekty pełnowartościowego odżywiania lub jego braku.
Warto także zauważyć, że w większości przypadków masarnie decydują się na skup trzody chlewnej w określonym przedziale wagowym. W tej kwestii konieczne są jednak indywidualne ustalenia pomiędzy hodowcą a przedsiębiorstwem planującym zakup. Wiele zależy od tego, na jakie mięso jest w danym momencie największe zapotrzebowanie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana