Zasadnicze różnice między miodem naturalnym a sztucznym
Czy wiesz o tym, że pomiędzy miodem naturalnym a miodem sztucznym istnieje kilka kluczowych różnic? Zapewne zdarzyło Ci się słyszeć, że spośród różnych miodów udostępnianych przez sprzedawców najcenniejsze są te, które są pochodzenia naturalnego. Jeśli chcesz wiedzieć, z czego to wynika, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Sprawdź, co różni miody naturalne od sztucznych i dlaczego warto stawiać na dobra pochodzące z natury.
Co cechuje miód naturalny, a co miód sztuczny?
Miody są obecnie dostępne w wielu miejscach, można je kupić między innymi w sklepie ze zdrową żywnością Ziołopol. Dzielą się na miody naturalne i miody sztuczne. Wiele osób nie do końca wie, jak rozróżnić te dwa produkty. Co więcej, mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jakie działanie wykazuje miód sztuczny, a jakie miód naturalny. Warto mieć chociaż podstawową wiedzę na ten temat, bo dzięki temu wiadomo, jaki produkt należy wybrać.
Na początek opowiemy o miodzie naturalnym, który, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z natury. Jest to produkt wytwarzany przez pszczoły i cechuje go przede wszystkim to, że zawiera liczne wartości odżywcze – o czym przeczytasz w dalszej części tego artykułu. W swoim składzie ma dobrze przyswajalną przez organizm człowieka glukozę. Jest lepki, cechuje go kremowa konsystencja. Poza tym nie pieni się, nie rozwarstwia się, a jego zapach jest bardzo intensywny. Typową cechą miodu naturalnego ze sklepu online lub z innego źródła jest też to, że podlega on krystalizacji – przy czym czas, na który przypada ten proces, zależny jest na przykład od tego, jak dojrzały jest wybrany miód.
Zupełnie innym produktem jest miód sztuczny, który jest w pełni wytwarzany przez człowieka. Ten syntetyczny wyrób powstający z sacharozy nie ma wartości odżywczych –głównie to go różni od miodu naturalnego. Nie krystalizuje się, czyli występuje w formie płynnej. Jego cechą charakterystyczną jest też to, że pieni się, ulega rozwarstwianiu, a jego zapach jest niemal niewyczuwalny bądź kwaśny.
Dlaczego warto używać miodu naturalnego?
Wskazuje się na liczne wartości miodu naturalnego – co przesądza o powszechnym uznaniu wobec tego produktu. Do jego głównych właściwości należy działanie antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe, poza tym skutecznie wspiera proces budowania odporności. Spożywanie miodu naturalnego może pomóc między innymi w łagodzeniu biegunek, leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych, leczeniu wrzodów żołądka, ukojeniu nerwów, pobudzeniu pracy mózgu i obniżeniu ciśnienia krwi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana