Z czego są wykonywane pojemniki i naczynia do zgrzewu?
Naczynia do zgrzewu są używane w branży gastronomicznej po to, żeby bezpiecznie przewieźć dane zamówienie (bez ryzyka rozlania czy wysypania jego zawartości). Poszukując właściwego rozwiązania dla swojej firmy, warto zwrócić uwagę m.in. na materiał, z którego zrobiono takie pojemniki. Jakie tworzywa są zatem wykorzystywane do produkcji podobnych opakowań?
Pojemniki znajdują zastosowanie przede wszystkim w branży gastronomicznej (zdecydowanie rzadziej są używane w warunkach domowych), a szczególnie – w firmach cateringowych. Tym, co wyróżnia naczynia do zgrzewu, jest niezawodność, którą zapewnia szczelnie nałożona folia oraz nieprzemakalny materiał. Profesjonalne zabezpieczenie posiłku wpływa jednak nie tylko na jakość przewozu, ale także satysfakcję klienta, a tym samym – wizerunek danej marki. Aby lokal cieszył się dobrą opinią, należy dokładnie przyjrzeć się wykorzystywanym opakowaniom.
Materiały wykorzystywane w produkcji naczyń do zgrzewu
Można wyróżnić kilka rodzajów opisywanych wyrobów, bazując jedynie na materiale, z jakiego zostały wykonane. Jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań są tworzywa sztuczne, np. PP (polipropylen) oraz PET (politereftalan). Naczynia do zgrzewu, które wyprodukowano z takich polimerów, nie stanowią zagrożenia dla przewożonej żywności – nie reagują z zapakowanym jedzeniem. Jak dodają eksperci z firmy Elte, proponowane pojemniki poddaje się recyklingowi, dlatego nie trzeba się też martwić o wpływ plastikowych wyrobów na środowisko naturalne.
Opakowania są również produkowane z materiałów biodegradowalnych, takich, jak np. pulpa roślinna, którą później można przeznaczyć na kompost albo makulaturę. Podobne rozwiązania stosuje się m.in. w lokalach nastawionych na zero waste, czyli niemarnowanie jakichkolwiek zasobów i ograniczanie swojego wpływu na przyrodę. Naczynia do zgrzewu są także robione z papieru, jednak wykazują się nieco mniejszą wytrzymałością na wilgoć niż te, które wykonuje się z polimerów. Stawiając zatem na takie pojemniki, warto zweryfikować ich nasiąkliwość.
Naczynia do zgrzewania – gdzie kupić?
Poszukując odpowiednich rozwiązań dla swojej firmy bądź lokalu gastronomicznego, powinno się zwrócić uwagę na internetową ofertę hurtowni ze stosownym zaopatrzeniem. Zamówienie naczyń do zgrzewu oraz innych sprzętów, jakie są tutaj potrzebne, jest zdecydowanie bardziej wygodne niż indywidualne spotkania z przedstawicielami takich przedsiębiorstw. Wystarczy skontaktować się z danym zakładem i zaznaczyć, co chce się nabyć, aby w krótkim czasie „przetestować” jego asortyment.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana