Artykuł sponsorowany

Właściwości i zastosowania nawozów krzemowych

Właściwości i zastosowania nawozów krzemowych

Krzem to tuż po tlenie najczęściej występujący pierwiastek w skorupie ziemskiej (około 28%). Przez lata nie był doceniany w rolnictwie, ponieważ nie jest on uznawany za mikro ani makro element konieczny do wzrostu roślin. Jednak w ostatnich latach zyskuje na popularności ze względu na wiele korzystnych właściwości i szerokie zastosowanie. Nie tylko stymuluje wzrost roślin i podnosi plonowanie, ale także chroni przed szkodnikami i grzybami.

Wspomaganie wzrostu roślin nawozami krzemowymi

Mimo tego, że lokalnie gleby mogą zawierać nawet 40% krzemu, to rośliny mają kłopot z jego przyswajaniem, ponieważ jego naturalna postać to krystaliczna krzemionka. Właściwości nawozów krzemowych przełamują ten problem. Dzięki temu mogą one w pełni korzystać z dobrodziejstw tego pierwiastka. Ich wzrost stymulowany jest dzięki Si, ponieważ ułatwia on wchłanianie składników pokarmowych. Oprócz tego wzmacnia on ściany komórkowe roślin, dzięki czemu ich łodygi i liście mogą optymalnie korzystać z promieni słonecznych, w pełni wykorzystując proces fotosyntezy (zmniejsza się podatność na więdnięcie). Drugą korzyścią wynikającą z silifikacji części zielonych, jest zwiększenie odporności na uszkodzenia mechaniczne - stają się twardsze.

W dobie zmieniającego się klimatu i coraz częściej nawiedzających nasz kraj okresów suszy w porze letniej, nawożenie krzemem może w znaczny sposób poprawić kondycję roślin. Powstała w roślinach warstwa kutykularno-krzemowa, zmniejsza transpirację komórkową, czyli parowanie wody. Dzięki temu pozostaje ona w częściach zielonych i korzeniach, stając się bardziej odporna na wysokie temperatury. Ponadto wzmacnia system korzeniowy, który również wpływa na pozyskiwanie bezcennej wody z gleby.

Wpływ krzemu na szkodniki i patogeny

Dzięki odkładaniu się pierwiastka na zewnętrznej części roślin znacznie utrudnia on żerowanie szkodników. Inną właściwością ochronną, jest stymulacja wzrostu elementów odpowiedzialnych za przeszkadzanie intruzom w uszkadzaniu liści. 

-Przykładem jest zaobserwowany znaczny wzrost włosków na dolnej części liścia truskawki, co spowodowało spadek infekcji roślin na pleśń i liczebność populacji przędziorka chmielowca.

- wyjaśnia przedstawiciel Lubelskiego Centrum Mikroorganizmów w Celejowie.

Warstwa krzemowa jest naturalną barierą dla wszelkich patogenów - wykazano utrudnione wnikanie grzybów, zarówno do struktury korzenia, jak i części zielonych roślin nasyconych Si. Wymienione działania również pośrednio wpływają na zwiększenie plonowania roślin.

Do jakich roślin warto stosować nawozy krzemowe?

W zasadzie wszystkie rośliny uprawne podkarmiane Si mogą korzystnie zareagować na ten pierwiastek. Jednak szczególnie polecany jest do nawożenia upraw truskawek, a także:

  • cebuli i roślin kapustnych,
  • buraków cukrowych,
  • pszenicy.

Buraki cukrowe po terapii krzemowej dały wyższy plon dzięki rozbudowanemu korzeniowi. Natomiast pszenica jara, znacznie lepiej przerwała okresowe susze pól uprawnych, poprzez wspomniany efekt zmniejszenia transpiracji. Badania potwierdziły także przypuszczenia co do korzystnego wpływu krzemu na owoce, a w szczególności wiśni i czereśni. Gromadzi się on pod skórką, znacznie wzmacniając jej strukturę i poprawiając elastyczność.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.