Skąd bierze się pellet?
W obliczu wciąż zmieniających się cen paliw, a także przy ciągłych problemach z zanieczyszczonym powietrzem, użytkownicy pieców ogrzewających domy szukają alternatywnych sposobów ich ogrzania. Oprócz węgla, gazu i drewna mają oni inne możliwości na dostarczenie ciepła do domów. Jednym ze sposobów na to jest używanie pelletu jako paliwa. Czym jest pellet i jakie są zalety ogrzewania przez jego spalanie?
Jakim rodzajem paliwa jest pellet?
Pellet jest rodzajem paliwa opartego na biomasie, które występuje w postaci granulatu o długości około 3 cm o przekroju 6 do 8 mm. Powstaje on przez sprasowanie pod ciśnieniem wszelkich odpadów roślinnych. Mogą to być trociny, siano, otręby zbóż lub rozdrobnione rośliny energetyczne. Do ogrzewania budynków najczęściej stosowany jest pellet drzewny. Do jego produkcji stosowane są odpady z tartaków i stolarni, które powstają przy produkcji większych elementów drewnianych.
Materiał na pellet nie może zawierać w sobie żadnych substancji chemicznych czy mineralnych. Jest więc w pełni ekologiczny. Taki też okazuje się dym z jego spalania. Jednocześnie granulat jest bardzo wysoko energetyczny. Gotowy pellet rozprowadzany jest przez dobrych dystrybutorów, takich jak firma OSKAR, którzy na ogół zajmują się dystrybucją wszelkich innych materiałów opałowych, służących do ogrzewania.
Jakie są etapy produkcji pelletu?
Początkowym etapem w produkcji pelletu jest zwiezienie odpadów i odpowiednie ich rozdrobnienie. Następnie ma miejsce suszenie tego surowca. Jest to przeprowadzane w temperaturze nieprzekraczającej 90°C, aby nie doprowadzić do jego zapalenia. Prawidłowo wysuszony pellet jest maksymalnie odparowany. Pellet do ogrzewania ma nie więcej niż 10% wilgotności.
Po odparowaniu następuje powtórne rozdrabnianie na niewielkie frakcje, aby potem powtórnie go sprasować. To właśnie wtedy przeprowadza się formowanie pelletu w granulki. Nie trzeba do tego żadnej substancji zlepiającej, bo drewno ma w sobie ligninę, która doskonale scala trociny.
Granulat, który powstaje, jest następnie schładzany i pakowany w worki. Najczęściej w sprzedaży spotyka się pakunki 15 litrowe.
Jakie są zalety palenia pelletem?
Oprócz tego, że pellet jest paliwem w pełni ekologicznym, ma inne zalety. Jest też stosunkowo wydajny. Kaloryczność 2 kilogramów pelletu jest porównywalna z 1 litrem oleju opałowego. Ceny zawsze tak się ustalają, że za każdym razem oznacza to spore oszczędności. Trzeba też zaznaczyć, że obsługa pieca na pellet wymaga wyjątkowo niewiele uwagi i zabiegów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana