Artykuł sponsorowany

Jak magazynować żywność? Podstawowe zasady

Jak magazynować żywność? Podstawowe zasady

Magazynowanie żywności odgrywa istotną rolę w zakresie zdrowia, higieny i bezpieczeństwa spożycia. Określenie jasnych zasad przechowywania pokarmów zapobiega ich psuciu i przeterminowaniu, co przekłada się na oszczędność ekonomiczną przy zakupie artykułów spożywczych.

Przechowując artykuły żywnościowe powinniśmy wziąć pod uwagę kilka podstawowych kryteriów – miejsce przechowywania, dobór temperatury oraz ograniczenia czasowe, w jakich jedzenie nadaje się do spożycia.

Terminy ważności

Termin przydatności to ważna wytyczna, umieszczana na etykietach produktów spożywczych. O przestrzeganie terminów powinniśmy dbać zwłaszcza w przypadku żywności szybko tracącej ważność. Należą do niej m.in. pieczywo, wędliny i wyroby garmażeryjne. Przeterminowanie produktu możemy też wywnioskować po jego ogólnym wyglądzie i zapachu. Zasada ta dotyczy np. resztek obiadowych. Większości potraw nie można przetrzymywać w lodówce dłużej niż 3 dni. Dania zawierające świeże składniki (typu śmietana, ryba) powinny być spożyte najpóźniej dzień po ich przygotowaniu.

Warunki przechowywania

Świeże, surowe i gotowane produkty są najczęściej przechowywane w lodówce. Posiłek możemy też wstawiać do zamrażarki – zwłaszcza wtedy, gdy nie planujemy spożywać go w najbliższym czasie. Profesjonalne lokale gastronomiczne dysponują zamrażarkami szokowymi, w których przetrzymują pokarm do momentu podania go konsumentowi. Przywrócenia temperatury właściwej pokarmu dokonują błyskawicznie w specjalnych piecach regeneracyjnych. W warunkach domowych pomocna okaże się mikrofala bądź piekarnik.

Temperatura i czas przechowywania

Ustawienie temperatury i czasu przechowywania pełni kluczową rolę w zachowaniu walorów jakościowych pokarmów. Każdy typ żywności wymaga specjalnego traktowania. Inaczej przetrzymuje się mięso, ryby, nabiał, a jeszcze inaczej produkty zbożowe, owoce i warzywa. Zaawansowane urządzenia dla gastronomii posiadają szereg parametrów, dostosowanych do przetrzymywania poszczególnych produktów. Z przykładami takich urządzeń możemy zapoznać się na stronie firmy Fagor Industrial. Zwykły ,,Kowalski” musi natomiast polegać na ogólnych wytycznych i tabelach z warunkami składowania. Tylko uważne przestrzeganie zasad magazynowania uchroni nas przed zepsuciem pokarmów i pozwoli cieszyć się nimi dłużej, niż moglibyśmy się tego spodziewać.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.