Artykuł sponsorowany

Rodzaje piw

Rodzaje piw

Piwo to jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. I choć wyróżniamy tylko dwa rodzaje piw, to dostępną mamy niezliczoną ilość stylów, odmian i smaków. Tymczasem browarnicy nieustannie warzą nowe, a smakoszy piwnych wciąż przybywa. Wróćmy jednak do podstaw. Jakie zatem mamy główne rodzaje złocistego trunku i czym się one charakteryzują?

Dwie wielkie rodziny piw

Przez wzgląd na różne technologie produkcji piwa, dzielimy je na dwie rodziny, mianowicie lagery i ale. Różnice w technologii ich warzenia polegają przede wszystkim na użyciu innego rodzaju drożdży. W piwach z rodziny lager używane są szczepy drożdży dolnej fermentacji, a w rodzinie piw ale drożdży górnej fermentacji. Drożdże ale unoszą się bowiem na powierzchni zbiornika, a drożdże lagerowe zaś skupiają się na dnie fermentatora. Istnieją również odmiany piw, które łączą techniki obu metod produkcji, jednakże klasyfikuje się je w ten sam sposób – na podstawie rodzaju zastosowanych do fermentacji drożdży.

Lager i ale

Kolejną różnicę w procesie produkcji stanowi temperatura warzenia. Piwo ale powstaje w temperaturze wahającej się w granicach 16-24°C. Piwo lager natomiast, aby właściwie się uwarzyć, potrzebuje temperatury o połowę niższej. Ciekawostką jest, że nazwa lager pochodzi od niemieckiego słowa „lagern”, które oznacza składować, magazynować. Otóż w dawnych czasach, kiedy browary nie dysponowały jeszcze specjalnymi urządzeniami chłodzącymi, browarnicy uzyskiwali odpowiednią temperaturę piwa, dzięki przechowywanemu w specjalnych magazynach lodowi, pochodzącemu głównie z lodowców. To co jeszcze różni od siebie obie rodziny, to okres leżakowania. Lagery potrzebują zdecydowanie więcej czasu od piw ale. Jak tłumaczy nasz rozmówca, specjalista z Browaru Pilsweizer z Grybowa:
Ale i lager różnią się od siebie także wyglądem. Lager to piwo charakteryzujące się klarownością i przejrzystością. Ale zaś jest bardziej mętne, a w jego zawartości nierzadko obecne są pływające „farfocle”. W kwestii smaku zaś większym bogactwem aromatów charakteryzuje się zdecydowanie ale. W lagerze nie odnajdziemy tych pełnych obfitości nut owocowych, cytrusowych i kwiatowych. Piwo lager ma bowiem czysty, rześki i mniej intensywny smak, a ich drożdże mogą pozostawić większy posmak goryczki. Lagery także zawierają w sobie więcej gazu, który może delikatnie szczypać w język.
Różna jest także kultura serwowania obu piw. Lager podawane jest po wcześniejszym schłodzeniu, a jego optymalna temperatura oscyluje w granicach 1-7°C. Ale zaś serwuje się w temperaturze bardziej piwnicznej sięgającej 9-14°C. Dwie wielkie rodziny, dwa wielkie smaki, nie w sposób wskazać, który bardziej popularny. Warto spróbować obu i poszukać swoich typów pośród ich niezliczonej ilości odmian i stylów.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.