Rodzaje piw
Piwo to jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych na świecie. I choć wyróżniamy tylko dwa rodzaje piw, to dostępną mamy niezliczoną ilość stylów, odmian i smaków. Tymczasem browarnicy nieustannie warzą nowe, a smakoszy piwnych wciąż przybywa. Wróćmy jednak do podstaw. Jakie zatem mamy główne rodzaje złocistego trunku i czym się one charakteryzują?
Dwie wielkie rodziny piw
Przez wzgląd na różne technologie produkcji piwa, dzielimy je na dwie rodziny, mianowicie lagery i ale. Różnice w technologii ich warzenia polegają przede wszystkim na użyciu innego rodzaju drożdży. W piwach z rodziny lager używane są szczepy drożdży dolnej fermentacji, a w rodzinie piw ale drożdży górnej fermentacji. Drożdże ale unoszą się bowiem na powierzchni zbiornika, a drożdże lagerowe zaś skupiają się na dnie fermentatora. Istnieją również odmiany piw, które łączą techniki obu metod produkcji, jednakże klasyfikuje się je w ten sam sposób – na podstawie rodzaju zastosowanych do fermentacji drożdży.Lager i ale
Kolejną różnicę w procesie produkcji stanowi temperatura warzenia. Piwo ale powstaje w temperaturze wahającej się w granicach 16-24°C. Piwo lager natomiast, aby właściwie się uwarzyć, potrzebuje temperatury o połowę niższej. Ciekawostką jest, że nazwa lager pochodzi od niemieckiego słowa „lagern”, które oznacza składować, magazynować. Otóż w dawnych czasach, kiedy browary nie dysponowały jeszcze specjalnymi urządzeniami chłodzącymi, browarnicy uzyskiwali odpowiednią temperaturę piwa, dzięki przechowywanemu w specjalnych magazynach lodowi, pochodzącemu głównie z lodowców. To co jeszcze różni od siebie obie rodziny, to okres leżakowania. Lagery potrzebują zdecydowanie więcej czasu od piw ale. Jak tłumaczy nasz rozmówca, specjalista z Browaru Pilsweizer z Grybowa:Ale i lager różnią się od siebie także wyglądem. Lager to piwo charakteryzujące się klarownością i przejrzystością. Ale zaś jest bardziej mętne, a w jego zawartości nierzadko obecne są pływające „farfocle”. W kwestii smaku zaś większym bogactwem aromatów charakteryzuje się zdecydowanie ale. W lagerze nie odnajdziemy tych pełnych obfitości nut owocowych, cytrusowych i kwiatowych. Piwo lager ma bowiem czysty, rześki i mniej intensywny smak, a ich drożdże mogą pozostawić większy posmak goryczki. Lagery także zawierają w sobie więcej gazu, który może delikatnie szczypać w język.Różna jest także kultura serwowania obu piw. Lager podawane jest po wcześniejszym schłodzeniu, a jego optymalna temperatura oscyluje w granicach 1-7°C. Ale zaś serwuje się w temperaturze bardziej piwnicznej sięgającej 9-14°C. Dwie wielkie rodziny, dwa wielkie smaki, nie w sposób wskazać, który bardziej popularny. Warto spróbować obu i poszukać swoich typów pośród ich niezliczonej ilości odmian i stylów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana