Noclegi ze śniadaniem. Dlaczego warto?
Hotele, pensjonaty i inne obiekty, w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie turystów na kompleksową obsługę, coraz częściej łączą ofertę noclegową z wyżywieniem. Najpopularniejszy model to pakiety noclegów z bufetem śniadaniowym. Z czego wynika coraz większe zainteresowaniem tego typu ofertami wśród turystów i dlaczego warto zdecydować się na takie rozwiązanie?
Oszczędność czasu i pieniędzy
Nie da się ukryć, że śniadanie podawane w tym samym obiekcie, w którym śpimy, to ogromne udogodnienie. To znakomita alternatywa zarówno dla samodzielnego przygotowywania posiłków, jak i dla jedzenia "na mieście". W tym pierwszym przypadku trzeba by bowiem przeznaczyć sporo czasu na robienie zakupów i gotowanie. Warto przy tym zaznaczyć, że wbrew pozorom samodzielne kupowanie produktów na śniadanie wcale nie musi być oszczędnością, szczególnie w większych kurortach turystycznych, gdzie ceny żywności w sezonie są dość wysokie. Jeśli zaś chodzi o korzystanie z oferty typowych restauracji w mieście, to musimy tu liczyć się nie tylko ze znacznym wydatkiem, ale też ze stratą czasu, który przeznaczymy na wybór lokalu, dotarcie do niego, zamówienie posiłku i oczekiwanie na jego podanie. Pamiętajmy przy tym, że wiele restauracji nie dysponuje osobną kartą śniadaniową lub też serwuje śniadania jedynie we wczesnych godzinach porannych. W obiekcie noclegowym natomiast czekają na nas gotowe, świeże dania, nawet jeśli wstaniemy nieco później. Najczęściej oferowana forma bufetu sprawia natomiast, że każdy znajdzie coś, co lubi. Śniadanie w hotelu zjemy zatem szybciej, a często też taniej, ale przede wszystkim – lepiej.
Gratka dla smakoszy
Nocleg z wyżywieniem to też korzystna opcja z punktu widzenia amatorów dobrej kuchni. Pod względem kulinarnym nowoczesne obiekty noclegowe nieustannie się bowiem rozwijają, zatrudniają doświadczonych szefów kuchni i oferują coraz lepszą jakość jedzenia, które z powodzeniem konkuruje z ofertami tradycyjnych restauracji. Noclegi z wyżywieniem to gratka w szczególności dla tych turystów, którzy na urlop wybierają miejsca słynące z bogatej kultury i wyrazistych zwyczajów kulinarnych. Dobrym przykładem mogą tu być Tatry – najwyższe i przez wielu uznawane za najpiękniejsze polskie góry, które słyną nie tylko z kolejki na Kasprowy czy krzyża na Giewoncie, ale też z lokalnych przysmaków. Trudno wyobrazić sobie wyjazd w Tatry bez skosztowania oscypka, bryndzy, kwaśnicy czy innych tamtejszych specjałów. Dlatego też niektóre tatrzańskie obiekty noclegowe, czego przykładem jest Eco Tatry Hotel w Kościelisku, oferują pakiety noclegowe z wyżywieniem obejmującym regionalne produkty. Taki ekologiczny hotel w Tatrach to znakomite rozwiązanie dla osób, które chcą posmakować tradycyjnej kuchni, a przy okazji wspierać lokalnych dostawców.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana