Artykuł sponsorowany

Metody suszenia ziół i drewna

Metody suszenia ziół i drewna

Wyhodowane w przydomowym ogródku lub nawet na balkonie zioła można wykorzystywać przez długi czas. Niezbędne jest jednak ich zasuszenie. Teoretycznie jest to zadanie proste, jednak często zdarzają się błędy, które wynikają głównie z nieprawidłowych warunków suszenia. Podobnie rzecz ma się z drewnem. Z tego artykułu dowiesz się, jak właściwie przeprowadzić ten proces. Co warto wiedzieć?

Gdzie powinno się suszyć?

Zioła należy zakonserwować bezpośrednio po zbiorze. W innym przypadku szybko zwiędną i zmarnieją. W tym celu korzysta się więc z różnych metod suszenia.

Pierwsza zasada brzmi: nigdy nie można suszyć ziół bezpośrednio na słońcu oraz w temperaturze powyżej 60°C. Większość ziół suszy się w optymalnej temperaturze 35°C. Najlepiej wybrać miejsce odpowiednio wentylowane i zaciemnione, takie jak:

  • budynki gospodarcze,
  • szopy i składziki,
  • poddasza.

Wśród początkujących amatorów zielarstwa czasem pokutuje mit, że do suszenia nadają się powszechnie dostępne urządzenia AGD, na przykład piekarniki lub kuchenki mikrofalowe. W żadnym razie nie należy decydować się na takie rozwiązanie. Suszenie ziół wewnątrz takich sprzętów nie tylko negatywnie odbije się na ich aromacie, ale także na ich właściwościach leczniczych.

W przypadku drewna idealne będą natomiast:

  • obszary na wolnym powietrzu,
  • suszarnie powietrzne i spalinowe bezgrzejnikowe.

Do suszenia ziół i drewna nadają się przede wszystkim specjalne suszarnie kontenerowe. Te praktyczne, bezobsługowe urządzenia sprawdzają się doskonale, gwarantując wysoką izolację termiczną. Wewnątrz suszarni kontenerowych panuje sprzyjające suszeniu środowisko, które eliminuje ryzyko pękania czy sinienia.

Jak powinien przebiegać proces suszenia?

Początkowy etap zakłada konieczność oczyszczenia i odcięcie zbędnych fragmentów.

Jeśli decydujesz się na tradycyjne metody suszenia, to warto rozłożyć cienką warstwę ziół na podłożu, najlepiej drewnianym. Wcześniej można wyłożyć ten obszar zwykłym papierem pakowym lub materiałem. Inną metodą jest suszenie w pęczkach po kilkanaście sztuk. Związane zioła wiesza się na sznurku, wzdłuż suchej ściany.

Jeśli zaś chodzi o drewno, to w przypadku metod tradycyjnych, skład tarcicy musi być wyznaczany na suchym i nieosłoniętym gruncie, natomiast szerokość kwater powinna wynosić 12–14 metrów. Odstępy między bokami sztapli powinny wynosić 2 metry, natomiast między czołami – 2,5 metra.

Odpowiedni czas suszenia

Dużą rolę odgrywa właściciel dobrany czas suszenia. Należy go dopasować głównie do rodzaju rośliny, choć najlepiej trzymać się zasady, by suszyć jak najkrócej, bo – na przykład w przypadku ziół – podczas więdnięcia następuje powolny rozkład związków czynnych. Trzeba też unikać „sztucznego” przyspieszania całego procesu, wystawiając zioła i drewno na zbyt wysokie temperatury.

Kiedy wiadomo, że zioła są dobrze wysuszone? Mówi specjalista z firmy Gizex: Dobrym znakiem jest to, że można je rozkruszyć w palcach na drobne cząstki. Suche, łamliwe i wysuszone zioła można następnie przechowywać w szczelnych słoikach.

Zioła powinny być suszone i składowane przez okres od roku maksymalnie dwóch lat. Drewno musi być natomiast składowane w suchym miejscu o niezbyt wysokiej i niezbyt niskiej temperaturze.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.