Kawa espresso, czyli aromatyczna dawka energii
Spożywana na całym świecie "Mała czarna" ma różne oblicza – pijemy kawę z cukrem, z mlekiem, a nawet z lodami czy bitą śmietaną. Jednym z najpopularniejszych napojów przygotowywanych na bazie ziaren kawowca jest jednak espresso. Ta wywodząca się z Włoch metoda przyrządzania kawy stanowi podstawowy element menu każdej dobrej kawiarni, a tajniki przygotowywania espresso zgłębiają wszyscy bariści, zarówno ci profesjonalni, jak i domorośli.
Espresso, czyli diabeł tkwi w szczegółach
Ponieważ espresso stanowi czystą esencję kawy, zazwyczaj pozbawioną "ozdobników" i dodatków, jakość ziaren jest tu kluczowa dla uzyskania smacznego, aromatycznego napoju. Istotne znaczenie ma przy tym każdy etap obróbki ziarna, począwszy od wyboru danego gatunku, przez suszenie i palenie, aż po mielenie. Jeśli chodzi o rodzaj kawowca, to wyróżniamy tu dwa podstawowe gatunki, mianowicie arabicę i robustę, przy czym na rynku dostępne są również mieszanki tych ziaren. Gotowa kompozycja powinna pobudzać i mieć charakterystyczny posmak, np. z czekoladowymi nutami.
Jak przyrządzić espresso doskonałe?
Sekret espresso tkwi w procesie jego przyrządzania, który pozwala wydobyć pełnię smaku i aromatu zamkniętą w ziarnach. W tym celu należy je dokładnie zmielić w odpowiednio ustawionym młynku. Następny krok to zaparzenie ziaren (wystarczy ok. 7 gr) w ekspresie do kawy, przy zachowaniu następujących kryteriów: temperatury wynoszącej nieco powyżej 88°C i ciśnienia o wartości ok. 9 bar. Istotnym warunkiem jest także krótki czas ekstrakcji, wynoszący zaledwie od 25 do 30 sekund. W efekcie uzyskujemy ok. 25 ml espresso z charakterystyczną brązową pianką o nazwie crema.
Gotowy napar serwuje się w małych, najlepiej ogrzanych filiżankach w towarzystwie wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed spożyciem właściwego napoju. - Mówi ekspert z firmy Caffe Team. - Dzięki temu możemy delektować się głębią smaku stanowiącą rozkosz dla podniebienia i dającą zastrzyk energii.
Espresso jako baza
Esencjonalny napar kawowy stanowi wyjściowy składnik dla wielu napojów stanowiących wariacje na temat "małej czarnej". Już samo espresso może mieć różne odmiany, np. mocniejsze ristretto lub lungo i doppio, oznaczające większe porcje napoju. Dodatkowo do espresso dodaje się niekiedy wiórki czekoladowe, kakao i przyprawy, takie jak wanilia czy cynamon. Ogromną popularnością cieszą się natomiast kombinacje espresso z mlekiem. Na uwagę zasługuje tu w szczególności tradycyjne cappuccino, czyli espresso z mleczną pianką oraz modne latte macchiato, do którego dodaje się gorące i spienione mleko. Warto więc zgłębić tajniki przyrządzania espresso, by móc cieszyć się pełnią aromatu kawy i napojów z niej przygotowywanych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana