Jak samodzielnie ukisić ogórki?
Kiszenie ogórków pozwala na naturalne utrwalenie ich właściwości odżywczych oraz nadanie im dobrego smaku. Odpowiednie ukiszenie warzyw powoduje, że są one chrupkie i soczyste. Już od wielu lat docenia się je w polskiej kuchni. Dla niektórych osób stanowią one świetny dodatek do obiadu, a jeszcze inni jedzą je jako przekąskę. Ogórki kiszone są niskokaloryczne oraz zawierają dużo błonnika, który sprawia, że po ich spożyciu można czuć się sytym.
Dlaczego warto jeść kiszonki?
Kiszonki powstają poprzez długotrwały proces fermentacji. Zachodzi on dzięki działaniu specjalnych kultur bakterii na cukier, który jest zawarty w owocach oraz warzywach. Substancja ta rozkłada się do kwasu mlekowego, który powoduje, że zostaje zatrzymane gnicie i zakiszone produkty mają znacznie dłuższy czas przydatności do spożycia.
Warto wiedzieć, że kiszone warzywa i owoce uznawane są za naturalne probiotyki. Mają w sobie bardzo dużo kwasu mlekowego, który znakomicie oddziałuje na florę bakteryjną jelit oraz cały układ trawienny. Dzięki spożywaniu probiotyków można poprawić trawienie oraz oczyścić organizm z toksyn.
Ponadto kiszonki zawierają bardzo dużo witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Przede wszystkim są one bogate w witaminy: C, E, K oraz z grupy B. Produkty kiszone dobrze jest spożywać w okresie jesienno-zimowym, gdyż dzięki nim można poprawić swoją odporność, a tym samym uniknąć przeziębień.
W jaki sposób kisić ogórki?
Ogórki kiszone oferowane w supermarketach często mają o wiele mniej witamin i innych cennych składników niż te, które przygotujemy sami lub kupimy w sprawdzonym miejscu. Jeśli więc z braku czasu nie masz możliwości samodzielnego ukiszenia ogórków, zawsze przed zakupem warto sprawdzić ich skład.
— Trzeba wiedzieć, ze proces kiszenia wcale nie należy do najtrudniejszych. Wymaga tylko zastosowania się do pewnych zasad.
– mówi pracownik Zakładu Przetwórstwa Warzyw w Tuszynie.
Pierwszą z nich jest to, aby wybrać średniej wielkości, dość twarde oraz sprężyste ogórki. Następnie należy umyć je i moczyć w zimnej wodzie przez około pół godziny. Kolejny krok to ułożenie ściśle ogórków we wcześniej wyparzonych słojach. Z kolei pomiędzy nie można włożyć kawałki korzenia chrzanu, kilka ząbków czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, koper, gorczycę i inne przyprawy według własnych preferencji. Po ich dodaniu należy zalać ogórki ciepłą wodą i dodać do niej odpowiednią ilość soli – jedną łyżkę na jeden litr wody.
Tak przygotowana zalewa powinna przykrywać warzywa w całości. Ostatnim krokiem jest zakręcenie wypełnionych słoików czystymi nakrętkami. Proces kiszenia najczęściej trwa kilka dni i podczas niego należy trzymać słoje z ogórkami w temperaturze pokojowej. Następnie zaleca się przeniesienie ich w chłodniejsze miejsce.
Samodzielne zakiszenie ogórków jest naprawdę proste. Warto, więc spróbować samemu przygotować kiszonki i przekonać się, że smakują lepiej niż te kupione na szybko w supermarkecie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana