Artykuł sponsorowany

Jak przygotować zaplecze gastronomiczne do działania w dobie COVID-19?

Jak przygotować zaplecze gastronomiczne do działania w dobie COVID-19?

Obostrzenia dotyczące działania lokali gastronomicznych, prawdopodobnie zostaną w branży gastronomicznej na bardzo długo. Wpłynęło to także na sposób funkcjonowania znaczniej części lokali, czego skutkiem jest konieczność reorganizacji zaplecza. Konieczne są nowe przestrzenie na środki higieniczne oraz na przykład na opakowania na wynos. Jednak to tylko niektóre ze zmian.

Zagospodarowanie przestrzeni na środki higieniczne

Wiele nowych rozwiązań, może przyjść do głowy intuicyjnie i „wyjść w praniu”. Jednak sprawne działanie kuchni i zaplecza gastronomicznego, zapewnić może przyjrzenie się wytycznym Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii. Stosując zalecenia, nic nas nie zaskoczy i przygotowanie lokalu do nowej sytuacji przyjdzie znacznie łatwiej. W nowej rzeczywistości, na zapleczu konieczne będzie wydzielenie szafek i półek na:

  • środki ochrony bezpośredniej (maseczki, rękawiczki, przyłbice), zarówno dla pracowników, jak i klientów w razie takiej potrzeby,
  • płyny do dezynfekcji rąk, urządzeń i mebli.

Najlepszym możliwym miejscem do przechowywania wymienionych przedmiotów, są meble ze stali nierdzewnej. Są niezwykle łatwe w utrzymaniu w czystości, bezpieczne w użytkowaniu, a w przypadku wylania się któregoś z płynów, nie nasiąkną substancją, tak jak ma to miejsce w przypadku mebli drewnianych.

Szafki i półki do przechowywania opakowań na wynos

Wiele lokali zostało zmuszonych do stworzenia możliwości dowozu posiłków, a tam, gdzie taka opcja istniała, ruch w wielu przypadkach nawet wzrósł. 

Jak wynika z analiz rynku gastronomicznego, średni spadek obrotów lokali z dostawą wyniósł zaledwie 10%, przy zatrważających 40% stacjonarnych - stwierdza przedstawiciel firmy Komat, zajmującej się m.in. produkcją mebli ze stali nierdzewnej dla gastronomii.

Stąd konieczne stało się bezpieczne i higieniczne przechowywanie wszelkich: pudełek, folii aluminiowych, jednorazowych sztućców, czy pojemników i toreb na pizze w przypadku pizzerii. Do tego zadania mogą sprawdzić się półki przelotowe, do których łatwy dostęp z dwóch stron, może znacznie usprawnić pracę.

Bezpieczeństwo przede wszystkim - dezynfekcja dla pracowników i gości

Aby ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa, należy jak najczęściej dezynfekować i myć ręce. Do tego zadania świetnie sprawdzą się dozowniki i stojaki z płynem do dezynfekcji zarówno dla klientów, jak i pracowników. Do tego konieczne jest zastosowanie dodatkowych pojemników na zużyte rękawiczki czy maseczki, ponieważ wymagają one wielokrotnej wymiany w ciągu dnia. Szczególnie jeśli lokal stworzył możliwość dowozu posiłków, ponieważ kierowcy również są zobowiązani do korzystania i wymiany środków ochrony bezpośredniej. Warto stosować wszelkie zalecenia, ponieważ wtedy szybciej wrócimy do dawnej rzeczywistości i lokali pełnych gości.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.