Jak przygotować zaplecze gastronomiczne do działania w dobie COVID-19?
Obostrzenia dotyczące działania lokali gastronomicznych, prawdopodobnie zostaną w branży gastronomicznej na bardzo długo. Wpłynęło to także na sposób funkcjonowania znaczniej części lokali, czego skutkiem jest konieczność reorganizacji zaplecza. Konieczne są nowe przestrzenie na środki higieniczne oraz na przykład na opakowania na wynos. Jednak to tylko niektóre ze zmian.
Zagospodarowanie przestrzeni na środki higieniczne
Wiele nowych rozwiązań, może przyjść do głowy intuicyjnie i „wyjść w praniu”. Jednak sprawne działanie kuchni i zaplecza gastronomicznego, zapewnić może przyjrzenie się wytycznym Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii. Stosując zalecenia, nic nas nie zaskoczy i przygotowanie lokalu do nowej sytuacji przyjdzie znacznie łatwiej. W nowej rzeczywistości, na zapleczu konieczne będzie wydzielenie szafek i półek na:
- środki ochrony bezpośredniej (maseczki, rękawiczki, przyłbice), zarówno dla pracowników, jak i klientów w razie takiej potrzeby,
- płyny do dezynfekcji rąk, urządzeń i mebli.
Najlepszym możliwym miejscem do przechowywania wymienionych przedmiotów, są meble ze stali nierdzewnej. Są niezwykle łatwe w utrzymaniu w czystości, bezpieczne w użytkowaniu, a w przypadku wylania się któregoś z płynów, nie nasiąkną substancją, tak jak ma to miejsce w przypadku mebli drewnianych.
Szafki i półki do przechowywania opakowań na wynos
Wiele lokali zostało zmuszonych do stworzenia możliwości dowozu posiłków, a tam, gdzie taka opcja istniała, ruch w wielu przypadkach nawet wzrósł.
Jak wynika z analiz rynku gastronomicznego, średni spadek obrotów lokali z dostawą wyniósł zaledwie 10%, przy zatrważających 40% stacjonarnych - stwierdza przedstawiciel firmy Komat, zajmującej się m.in. produkcją mebli ze stali nierdzewnej dla gastronomii.
Stąd konieczne stało się bezpieczne i higieniczne przechowywanie wszelkich: pudełek, folii aluminiowych, jednorazowych sztućców, czy pojemników i toreb na pizze w przypadku pizzerii. Do tego zadania mogą sprawdzić się półki przelotowe, do których łatwy dostęp z dwóch stron, może znacznie usprawnić pracę.
Bezpieczeństwo przede wszystkim - dezynfekcja dla pracowników i gości
Aby ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa, należy jak najczęściej dezynfekować i myć ręce. Do tego zadania świetnie sprawdzą się dozowniki i stojaki z płynem do dezynfekcji zarówno dla klientów, jak i pracowników. Do tego konieczne jest zastosowanie dodatkowych pojemników na zużyte rękawiczki czy maseczki, ponieważ wymagają one wielokrotnej wymiany w ciągu dnia. Szczególnie jeśli lokal stworzył możliwość dowozu posiłków, ponieważ kierowcy również są zobowiązani do korzystania i wymiany środków ochrony bezpośredniej. Warto stosować wszelkie zalecenia, ponieważ wtedy szybciej wrócimy do dawnej rzeczywistości i lokali pełnych gości.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana