Jak powstają ekologiczne talerze z trzciny cukrowej?
Ekologiczne talerze z trzciny cukrowej są doskonałym rozwiązaniem w większości restauracji, barów, cateringów i stołówek. Ich główną zaletą jest to, że nie zanieczyszczają środowiska, nie tłuką się i są wyjątkowo atrakcyjną opcją, która nie pochłania dużej ilości środków finansowych. Dowiedz się, jak wygląda proces produkcyjny talerzy z ekologicznych materiałów.
Proces produkcyjny ekologicznych talerzy
Żeby talerze z trzciny cukrowej mogły powstać, najpierw konieczne jest przeprowadzenie procesu produkcyjnego polegającego na przerobieniu trzciny na cukier. W trakcie takich działań powstaje odpad w postaci bagassy, który jest pozostałością po zmiażdżeniu łodyg trzciny cukrowej. Początkowo pozbywano się produktu jednak w późniejszym czasie okazało się, że można wytworzyć z niego doskonałej jakości biopaliwo lub ponownie przetworzyć. Dzięki temu mogą powstać ekologiczne talerze, które nie tylko nie przyczyniają się do degradacji planety, ale zostają wytworzone z odzyskiwanego materiału. Papier, który powstaje z bagassy niczym nie odbiega od klasycznego papieru i podobnie jak on nadaje się przykładowo do zadrukowywania.
Dlaczego warto wybrać talerze papierowe z trzciny cukrowej?
Talerze papierowe w Warszawie i większości dużych polskich miast wydają się być niezbędne. Są wyjątkowo pożądane we wszelkich lokalach gastronomicznych, ponieważ po zużyciu można wyrzucać je do pojemników na odpady BIO, których zazwyczaj produkuje się stosunkowo niewiele – ułatwia to składowanie śmieci przed ich odbiorem oraz może obniżać koszty związane z wywozem odpadów. Talerze z trzciny cukrowej warto wybierać również z uwagi na budowanie pozytywnego wizerunku marki, gdyż coraz większa ilość konsumentów zwraca uwagę na to, czy miejsca, które wybierają, mają na uwadze dobro środowiska naturalnego.
Gdzie można stosować ekologiczne talerze?
Oprócz wspomnianych już klasycznych zastosowań talerzy przykładowo w barach szybkiej obsługi czy stołówkach tego rodzaju artykuły świetnie sprawdzają się na najróżniejszych imprezach plenerowych czy festiwalach. Ekologiczne talerze z trzciny cukrowej można zamówić między innymi w hurtowni opakowań Ema-Pol. Z powodzeniem wykorzystywane są również w foodtruckach i podczas serwowania niewielkich przekąsek na wynos. Dużą zaletą talerzy z trzciny cukrowej jest to, że nie zmieniają smaku potraw i można podgrzewać na nich żywność w mikrofalówce, czego przeważnie nie można robić na talerzykach wykonanych z plastiku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana