Impreza w plenerze – dobre rozwiązanie na każdą okazję
Właściwie przygotowane imprezy na świeżym powietrzu cieszą się ogromną popularnością. Zapewniają nie tylko atrakcje dla dorosłych, ale też dla dzieci. Pozwalają na znakomitą zabawę i spożycie smacznych potraw. Ich jedynym minusem jest fakt, iż sezon na nie panuje jedynie od wiosny do początków jesieni. Pomimo iż tak krótko można cieszyć się możliwością ich organizacji, warto zaplanować, chociażby niewielkie spotkanie w gronie najbliższych.
Imprezy w plenerze – gdzie je organizować?
Imprezy plenerowe są najczęściej organizowane w długie dni, kiedy wieczory są ciepłe i umożliwiają spędzenie przyjemnego czasu na świeżym powietrzu. Wybór miejsca jest trudny i często uzależniony od liczby gości. W przypadku niewielkich spotkań wystarczające mogą się okazać działka lub przydomowy ogród. W przypadku większych wydarzeń warto skorzystać z oferty imprez plenerowych organizowanych przed profesjonalne hotele czy firmy cateringowe.
W powodzeniu imprezy ogromne znaczenie mają nie tylko właściwie zaplanowane menu i profesjonalna obsługa cateringowe, ale też pogoda oraz warunki atmosferyczne. Stąd też, wybierając miejsce, należy wziąć również pod uwagę możliwości w zakresie alternatywnych rozwiązań. Przykładowo, gdy na terenie eventu zacznie padać, konieczne może się okazać przeniesienie imprezy do restauracji.
O co należy zadbać?
Bez względu na to, z jakiego powodu jest organizowana impreza plenerowa, ważne jest zadbanie o atrakcje i właściwe menu. W przypadku tych pierwszych najważniejszą rolę odgrywa muzyka – odpowiednie nagłośnienie oraz wynajęcie doświadczonego DJ-a to działania, pozwolą zadbać o muzyczną oprawę uroczystości i zapewnią gościom powód do zabawy. Tak jak w przypadku imprez organizowanych w lokalach, tak i te plenerowe mogą być urozmaicone licznymi efektami wizualnymi – lasery czy reflektory wprowadzą wyjątkowy klimat. Jeśli w przyjęciu biorą udział małe dzieci, warto zadbać o wynajęcie animatora, który zorganizuje im aktywny i przyjemny czas.
- Jeśli chodzi o menu, to warto zwrócić uwagę na preferencje osób biorących udział w wydarzeniu – wyjaśnia ekspert z Restauracji Magnolia Rast.
Na liście dań powinny znaleźć się potrawy idealne dla osób stosujących dietę bezmięsną, wegańską czy też bezglutenową. Warto zadbać o tzw. finger food, czyli przekąski na „jeden kęs”, które pozwalają bez pomocy sztućców spożyć niewielki posiłek. Ważne są także ciepłe posiłki np. w postaci grilla, a także dania na zimno np. sałatki i oczywiście desery. Te ostatnie mogą pojawić się w wielu formach zależnych od rangi wydarzenia – może to być tort, ale też mogą się pojawić ciasta, tarty czy mini deserki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana