Fakty i mity na temat opakowań jednorazowych
Opakowania jednorazowe towarzyszą nam codziennie i możemy je spotkać niemalże na każdym kroku. Stosowane są powszechnie w użytku domowym oraz różnego rodzaju usługach, szczególnie w gastronomii do przechowywania czy transportowania jedzenia. Mimo to wciąż budzą niechęć, ponieważ w ciągu ostatnich lat wokół opakowań jednorazowych narosło wiele mitów. W tym artykule się z nimi rozprawiamy.
Rodzaje i zalety opakowań jednorazowych
Asortyment opakowań jednorazowych jest bardzo szeroki. Spośród opakowań papierowych, tekturowych czy foliowych możemy wybierać rozmaite opakowania gastronomiczne, jak tacki, podkładki, opakowania typu box czy kartony na pizzę, torebki prezentowe, woreczki foliowe, strunowe, reklamówki i wiele, wiele innych. Są lekkie i mają niewielkie rozmiary, dlatego przechowywanie nawet dużej ilości opakowań nie stanowi problemu. Dodatkowo są niezwykle wygodne w użytkowaniu, a po zużyciu nie zajmują sporo przestrzeni w kontenerach na odpady. Ich utylizacja jest prosta i łatwa, co ma ogromne znaczenie dla ochrony środowiska. Produkowane są z wysokiej jakości, certyfikowanych materiałów, więc są higieniczne i całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Ponadto do niewątpliwych zalet opakowań jednorazowych należy atrakcyjna cena – to z kolei sprawia, że można nabyć nawet dużą ilość opakowań bez uszczerbku dla budżetu firmowego czy domowego.
Mit: opakowania jednorazowe są niebezpieczne w kontakcie z żywnością
Ponieważ opakowania jednorazowe służą głównie pakowaniu, przechowywaniu i transportowaniu żywności, muszą spełniać wszystkie obowiązujące przepisy i szczegółowe normy Unii Europejskiej w sprawie tworzyw sztucznych przeznaczonych do żywności zawarte w Rozporządzeniu 10/2011, zanim zostaną dopuszczone do sprzedaży. Nie zmieniają smaku ani zapachu potraw i pozostają obojętne w kontakcie z żywnością, czyli nie transportują do jedzenia żadnych szkodliwych substancji. Opakowania jednorazowe wykonywane są w taki sposób, aby nawet te charakteryzujące się wysoką odpornością na ciepło nie przenosiły do żywności żadnych pierwiastków chemicznych. Ponadto opakowania jednorazowe foliowe pomagają zachować świeżość żywności na dłużej, zapobiegając jej kontaktowi z tlenem, bakteriami czy innymi czynnikami zewnętrznymi. Opakowania jednorazowe są zatem bezpieczne, wytrzymałe i odporne na ciepło.
Mit: plastik używany do tworzenia opakowań jednorazowych jest szkodliwy i trudny do przetworzenia
Termin „plastik” jest pospolicie używany i każdy produkt, który moglibyśmy tak określić, dorobił się złej sławy. Prawda jest taka, że plastik plastikowi nierówny i nie należy wrzucać wszystkich tworzyw z plastiku do przysłowiowego, jednego „wora”. Plastik jest szeroko stosowany w medycynie, ponieważ opakowania z tworzyw sztucznych są lekkie, nie przepuszczają wody, chronią przed bakteriami i wirusami, a także gwarantują zachowanie stabilnych warunków wewnątrz opakowania, jak np. plastikowy blister tabletek, który chroni ich chemiczną stabilność. Warto podkreślić, że istnieją różne rodzaje plastiku, które podlegają klasyfikacji według konkretnych kategorii.
Do najprostszych w przetworzeniu należą opakowania z tworzywa HDPE oraz PET. Opakowania jednorazowe HDPE mogą być stosowane wielokrotnie, natomiast opakowania PET należą do jednych z najcenniejszych do odzyskania surowców według recyklerów – informuje nasz rozmówca z firmy JANG II, będącej producentem opakowań jednorazowych.
Mit: kupując jednorazowe opakowania przyczyniamy się do niszczenia lasów
Mowa oczywiście o jednorazowych opakowaniach papierowych i tekturowych. Kupując je, nie przyczyniamy się do zubożenia lasów, wręcz przeciwnie – dzięki ich produkcji rośnie więcej drzew. W lasach gospodarczych na jedno wycięte drzewo sadzi się trzy bądź cztery nowe drzewa, więc zapotrzebowanie na materiał do tych opakowań przyczynia się do rozwoju lasów. Należy zwrócić uwagę na to, że młode drzewa są o wiele bardziej wydajne od starszych drzew w pochłanianiu CO2. Konieczne jest więc utrzymywanie lasu w dobrej kondycji poprzez ciągłe sadzenie nowych drzew. Ponadto drzewa wraz z wiekiem ulegają naturalnemu rozpadowi, który skutkuje wydalaniem do atmosfery różnego rodzaju gazów cieplarnianych, w tym dwutlenku węgla, i to właśnie takie drzewa przeznaczane są do produkcji opakowań jednorazowych, papieru itp.
Mit: opakowania jednorazowe nie są wytrzymałe
Opakowania jednorazowe są wytrzymałe i, na przekór swojej nazwie, wiele z nich może być użyte wielokrotnie. Mowa nie tylko o plastikowych opakowaniach czy tackach, ale także o tekturowych i papierowych pojemnikach, które są wykonywane z papieru o wysokiej gramaturze. Dzięki temu są sztywne i cechują się obniżoną nasiąkliwością, a wszelkiego rodzaju sosy czy tłuszcz nie wnikają w strukturę opakowania. Najlepszym dowodem na wytrzymałość opakowań jednorazowych mogą być opakowania tekturowe typu box, służące do transportowania i przenoszenia tortów, reklamówki foliowe wielokrotnie używane podczas zakupów czy woreczki foliowe z zamykaną struną.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana