Do czego używany jest sos sojowy w kuchni azjatyckiej?
Sos sojowy to jeden z najstarszych sosów, a zarazem zamienników soli, który wytwarzano głównie w krajach azjatyckich. Sosy sojowe w zależności od kraju pochodzenia mogą różnić się od siebie właściwościami oraz konsystencją, niemniej jednak niezaprzeczalnie stanowią jeden z kluczowych i nieodłącznych składników kuchni azjatyckiej, w której wzbogacają smak niemal wszystkich orientalnych potraw. Jak powstaje sos sojowy i do czego jest używany? Sprawdźmy!
Sos sojowy - co to jest?
Sos sojowy to słona przyprawa, która charakteryzuje się wyrazistym smakiem nadającym potrawom doskonałego smaku umami. Oryginalny sos sojowy otrzymywany jest z ziaren soi i pszenicy wraz z dodatkiem soli oraz wody. Ziarna soi przez długi czas moczone są w wodzie oraz gotowane na parze, z kolei pszenica prażona jest w wysokiej temperaturze, a następnie zostaje dokładnie zmieszana z soją. Po dodaniu soli oraz wody do mieszanki soi i pszenicy, należy umieścić roztwór w specjalnie przystosowanych garnkach, w których cały sos ulega kilkumiesięcznej fermentacji.
- Najpopularniejszym rodzajem sosu sojowego jest ciemny, gęsty i słony sos, który najczęściej wykorzystywany jest do różnego rodzaju marynat, zwłaszcza do wieprzowiny oraz wołowiny. Natomiast jasny sos sojowy z powodzeniem sprawdza się do przyprawiania gotowych dań, a co więcej idealnie pasuje do delikatnych mięs i owoców morza. - mówi przedstawiciel dumplingnoodle.pl restauracji z chińskim jedzeniem w Warszawie.
W jakich daniach azjatyckich znajdziemy sos sojowy?
Każda osoba, która miała okazję spróbować azjatyckich dań, z pewnością wie, że sos sojowy wydobywa z potraw naturalny aromat i bogaty smak. Przede wszystkim stanowi podstawową przyprawę do smażonych makaronów chińskich, zwłaszcza z warzywami, takimi jak papryka, marchewka i fasola oraz azjatyckie grzyby shiitake, w przypadku których sos podkreśla ich orientalny smak.
Sos sojowy jest również nieodłącznym dodatkiem przeznaczonym do gotowych dań chińskich, m.in. do maczania krokietów, sajgonek i pierożków chińskich. W szczególności świetnie sprawdza się w połączeniu z bułeczkami Baozi, które nadziane mogą być zarówno warzywami, wołowiną, jak i owocami morza. Często używany jest także do doprawiania chińskich zup oraz sałatek.
Czy sos sojowy jest zdrowy?
Sos na bazie soi ze względu na swój charakterystyczny słony smak bez wątpienia jest dobrą alternatywą dla soli, dlatego też chętnie spożywany jest przez osoby, które starają się ograniczyć jej nadmiar. Naturalny sos sojowy to również źródło cennego białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli niezbędnych substancji dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W połączeniu z odpowiednio dobranymi przyprawami oraz innymi składnikami sos sojowy bez wątpienia odpowiada za niepowtarzalny smak dań, dlatego warto spróbować chińskich potraw z jego dodatkiem!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana