Do czego służą autoklawy przemysłowe?
Autoklaw przemysłowy to urządzenie o zaawansowanej technicznie konstrukcji, które umożliwia przeprowadzanie obróbki termicznej w temperaturze powyżej 100 stopni Celsjusza, co jest możliwe dzięki zwiększonemu ciśnieniu panującemu w zbiorniku – do 3 barów. Takie maszyny znajdują zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, m.in. przemyśle spożywczym i chemicznym.
Zasady działania autoklawu
W normalnych warunkach atmosferycznych, temperatura kąpieli wodnej podlega ograniczeniu poprzez temperaturę wrzenia wody, wynoszącą 100 stopni Celsjusza. Zwiększenie ciśnienia pozwala jednak na osiągnięcie znacznie wyższej temperatury. W tym właśnie rola autoklawu. Urządzenie tego typu przybiera formę szczelnie zamkniętego naczynia (zbiornika), wewnątrz którego w trakcie podgrzania wzrasta ciśnienie (głównie w wyniku parowania wody), a tym samym maksymalna temperatura (do około 130 stopni Celsjusza).Autoklaw przemysłowy w praktyce
Autoklaw przemysłowy to urządzenie powszechnie wykorzystywane przy obróbce żywności. Autoklaw zapewnia produktom trwałość i bezpieczne warunki przechowywania. Dzięki takiej obróbce, w temperaturze powyżej 100 stopni Celsjusza, wydłuża się znacznie termin przydatności do spożycia obrabianych produktów. Urządzenie pozwala na prowadzenie procesów gotowania ciśnieniowego, wygrzewania w próżni, pasteryzacji, sterylizacji w parze lub w wodzie. Szacuje się, że gotowanie w autoklawach oszczędza niemal 70 procent czasu, który trzeba by przeznaczyć na stosowanie tradycyjnych metod – objaśnia przedstawiciel firmy JUGEMA, wyspecjalizowanej w projektowaniu i produkcji maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego.
Elementy budowy urządzenia
Podstawę budowy autoklawu stanowi zbiornik mający możliwość szczelnego i bezpiecznego zamknięcia w czasie używania i przeprowadzania w nim procesów, o grubych ścianach i pokrywie, zdolnych do utrzymania wysokiego ciśnienia. Do istotnych elementów należą również manometr (pozwala na monitoring ciśnienia wewnątrz zbiornika), termometr (służący do pomiaru temperatury) oraz zawór bezpieczeństwa ciśnieniowy, uniemożliwiający wzrost ciśnienia w maszynie powyżej bezpiecznej wartości przewidzianej dla pracy autoklawu. Autoklawy są wykonywane ze stali kwasoodpornej – AISI 304 i AISI 316 – uszczelniane dodatkowo profilem silikonowym i wełną mineralną, dopuszczonymi do kontaktu z żywnością. Dzięki zamieszczeniu konstrukcji na wkręcanych stopach lub czterech kółkach, może być ona stosowana stacjonarnie i mobilnie. W takie rozwiązania są zaopatrzone m.in. autoklawy firmy JUGEMA. Dodatkowo posiadają one sterownik mikroprocesorowy, umożliwiający kontrolowanie i rejestrację przebiegu procesu obróbki. Szczegóły na stronie producenta.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana