Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto wybierać makarony bezjajeczne?

Dlaczego warto wybierać makarony bezjajeczne?

Makaron często wzbudza w Tobie sprzeczne emocje: lubisz, ale martwisz się, że utyjesz. Tymczasem możesz wybrać bardzo smaczną, a przy tym niskokaloryczną wersję tego produktu: makaron bezjajeczny. Najlepiej, jeśli został zrobiony z dobrej mąki, np. z orkiszu. Jest odpowiedni także dla osób, które z powodów zdrowotnych powinny unikać jajek.

Czy makaron bezjajeczny jest pożywny?

Makaron najczęściej robiony jest z pszenicy durum. Spotkasz go w sklepie pod różną postacią: nitek, wstążek, świderek, rurek. Popularny, lecz najbardziej kaloryczny. Szkopuł tkwi w tym, że są to puste kalorie – wraz z nimi nie dostarczasz organizmowi potrzebnych witamin i mikroelementów.

Sprawa wygląda inaczej, gdy wybierzesz makaron zrobiony z mąki o lepszych parametrach odżywczych. Świetnym wyborem jest makaron orkiszowy, a także zrobiony z mąki z płaskurki, czy samopszy. To prastare zboża, hodowane obecnie w ekologicznych gospodarstwach, gdzie nie używa się szkodliwej chemii. Są doskonałym źródłem białka, a także żelaza, potasu, witamin z grupy B oraz cennego błonnika. Zdrowe są także makarony z wymienionych zbóż, z mąki z pełnego przemiału.

Makaron bezjajeczny z orkiszu ma dodatkową zaletę, że jest jeszcze mniej kaloryczny oraz – jak wskazuje sama nazwa – nie ma nic wspólnego z jajkami. Dlatego jest odpowiedni w diecie wegańskiej, a także dla osób, które są uczulone na nabiał. Najlepiej kupować go w sprawdzonych sklepach ze zdrową żywnością, np. w internetowym sklepie diogra.pl.

Makaron bezjajeczny obniża poziom cholesterolu

Makaron przyrządzisz szybko, znacznie prędzej niż ziemniaki. Jest też powszechnie lubiany, więc jeśli gotujesz nie tylko dla siebie, danie z makaronu ucieszy także Twoje dzieci i partnera (partnerkę).

Makaron bezjajeczny to danie niskokaloryczne. Pamiętaj przy tym, że najlepiej ugotować go al dente, czyli w formie na pół twardo. Wówczas korzystniejszy jest indeks glikemiczny potrawy. Oznacza to, że po spożyciu tak ugotowanego makaronu, glukoza w Twoim organizmie będzie uwalniać się stopniowo. Jak to odczujesz? Dłużej pozostaniesz sytym i pełnym energii.

Nie ma co ukrywać – to nie sam makaron, szczególnie bezjajeczny lub pełnoziarnisty, jest kaloryczny. Kaloryczne są dodatki. Jeżeli polejesz makaron sosem z tłustej śmietany i obficie posypiesz potartym, żółtym serem – poziom Twojego cholesterolu znacznie wzrośnie. Dlatego jedząc dania z makaronu, najzdrowiej i najpraktyczniej będzie, jeśli dodasz do niego oliwę z oliwek oraz dużo jarzyn. Jeżeli jesz mięso – wybierz chudy drób, np. indyka.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.