Dlaczego meble gastronomiczne powinny być wykonane ze stali nierdzewnej?
Meble do lokali gastronomicznych, punktów produkcji oraz dystrybucji żywności, muszą być solidne, niezawodne oraz w pełni funkcjonalne. Głównym czynnikiem, decydującym o tym, czy będą one właściwie spełniać swoją rolę, jest materiał ich wykonania. Dlatego też najlepszym wyborem są meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej.
Stal nierdzewna – najlepszy materiał do produkcji mebli gastronomicznych
Stal nierdzewna, dzięki swoim głównym składnikom, jakimi są żelazo, węgiel i chrom, posiada wiele zalet. Jej właściwości są powszechnie wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu. Między innymi również i w produkcji mebli gastronomicznych. W porównaniu z innymi materiałami, stal nierdzewna stanowi najbardziej korzystne rozwiązanie. Najlepiej sprawdza się bowiem podczas przygotowywania posiłków, a także w trakcie ich późniejszego eksponowania.Praktycznie, wygodnie i bezpieczne
Stoły robocze, szafki, zlewy, regały, nadstawki czy baseny gastronomiczne, wykonane ze stali nierdzewnej są odporne na wysokie temperatury. W związku z tym zapewniają lokalom oraz punktom gastronomicznym bezpieczeństwo w trakcie pracy. W ich przypadku nie ma bowiem ryzyka podpalenia czy odparzenia, jak ma to miejsce w przypadku blatów, wykonanych z drewna. Kolejną zaletą mebli ze stali nierdzewnych jest równomierne rozprowadzanie ciepła na całej ich powierzchni. Nie ma więc ryzyka, że ciepło zostanie skumulowane w jednym miejscu i będzie zagrażać poparzeniem. Ponadto nie ulegając wpływowi wysokich temperatur długo zachowują swój pierwotny wygląd i nie odkształcają się. Stal jest także odporna na uszkodzenia mechaniczne. Blaty ze stali nierdzewnej nie ulegną pęknięciu ani nie ukruszą się tak, jak może to nastąpić w przypadku blatów kamiennych. Jakie jeszcze zalety mają meble ze stali nierdzewnej?Meble technologiczne ze stali nierdzewnej charakteryzują się lekkością. Można je zatem swobodnie i bezproblemowo przestawiać w zależności od aktualnych potrzeb. Nie reagują z kwasami, co zapewnia im odporność na korozję oraz dużą wytrzymałość. Kolejną niezwykle istotną cechą stali nierdzewnej jest to, iż nie przekazuje metalicznego posmaku żywności, z którą ma kontakt. Dzięki temu materiał ten sprawdza się idealnie zarówno jako surowiec na meble technologiczne, jak i różnego rodzaju akcesoria kuchenne – dodaje nasz rozmówca z firmy Jugema, specjalizującej się w produkcji mebli gastronomicznych z wysokiej jakości stali nierdzewnej.Stal nierdzewna sprzyja także utrzymaniu odpowiedniej higieny – tak ważnej w trakcie przygotowywania posiłków oraz pracy w kontakcie z żywnością. Powierzchnia mebli oraz akcesoriów, wyprodukowanych ze stali nierdzewnej, jest bowiem idealnie gładka. Gwarantuje to łatwość czyszczenia oraz zapobiega gromadzeniu się resztek pożywienia, które jest możliwe w przypadku powierzchni np. z porami czy obecnymi spękaniami.
Estetycznie
Jak już wyżej wspominaliśmy, powierzchnia stalowych mebli jest łatwa w utrzymaniu czystości. Ta właściwość wraz z wysokim połyskiem materiału zapewniają mu również estetyczny wygląd. Nowoczesny i zarazem uniwersalny, dzięki któremu stalowe wyposażenie świetnie prezentuje się zarówno w kuchniach zamkniętych, jak i otwartych, do których bezpośredni dostęp mają klienci. Kuchnia jest sercem każdego lokalu gastronomicznego. Odpowiednia organizacja pracy, wysokiej jakości produkty, wykwalifikowany personel oraz właściwe wyposażenie, gwarantujące bezpieczeństwo oraz komfort pracy, stanowią klucz do sukcesu. Należy zatem wybierać najlepsze rozwiązania.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana