Czym są warzywa BIO?
„Eko”, „BIO”, „organiczne”, „bez konserwantów” – supermarkety kuszą produktami, które często tylko z pozoru są zdrowe dla nas i nieszkodliwe dla środowiska naturalnego. W rzeczywistości jednak żywność BIO musi spełniać określone wymagania w zakresie produkcji i składu produktu końcowego. Czym więc powinny cechować się warzywa tego typu i jak je rozpoznać na rynku? Dowiedz się więcej.
Co oznacza BIO?
„BIO” to określenie, którym oznacza się produkty czyste ekologicznie, naturalnego pochodzenia, organiczne. To żywność produkowana bez użycia pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków, nawozów nienaturalnych, glutaminianów czy barwników.
Biouprawy zazwyczaj są dość małe, a ilość produkowanych płodów rolnych jest limitowana. Potrzeba z reguły więcej czasu na otrzymanie gotowego do spożycia ogórka czy jabłka, ze względu na niewielką wydajność „bioprzedsiębiostwa” rolniczego. Stąd, między innymi, wynika wyższa cena produktów BIO.
Czy EKO to to samo co BIO?
Przyjęło się, że produkty ekologiczne to takie, które zawierają naturalne składniki, a ich produkcja nie przynosi szkód środowisku naturalnemu. Z kolei artykuły BIO to takie, które są organiczne, to znaczy powstają bez użycia sztucznych wspomagaczy rolniczych.
Z reguły warzywa oznacza się etykietą BIO, co wskazuje na to, że marchewki, ziemniaki, papryka i inne rosną zgodnie ze swoim naturalnym cyklem biologicznym i nie zawierają pestycydów – wyjaśnia ekspert z Przedsiębiorstwa Nasiennego „TORAF”.
Certyfikat unijny BIO
Produkt spełniający wymagania BIO musi być oznaczony UE certyfikatem. Na opakowaniu znajduje się wówczas charakterystyczny zielony listek z dwunastoma gwiazdkami.
W Polsce kontrolę nad jednostkami certyfikującymi sprawuje Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, którego przedstawiciele przeprowadzają coroczną kwerendę standardów konkretnego miejsca produkcji żywności.
Czy zawsze BIO faktycznie jest BIO?
Produkty oznaczane jako „ekologiczne” lub „naturalne” mogą takie być tylko z nazwy. Prawo nie reguluje bowiem, co może być opatrzone taką nazwą, a więc w praktyce może to być wszystko, nawet jeśli skład niekoniecznie na to wskazuje. Konserwanty, sztuczne barwniki, a w przypadku warzyw i owoców pestycydy, często występują nawet w tych artykułach, które sygnuje się jakimś „miłym” przymiotnikiem.
Gwarancją dobrego pochodzenia i etycznych metod produkcji jest unijny certyfikat, nadawany nielicznym produktom. Warto więc zwracać uwagę na „zielony znaczek” przy zakupie gotowych do spożycia warzyw lub warzyw BIO do obsiania.
Trzeba zawsze mieć na uwadze, że rynek artykułów spożywczych rządzi się prawem popytu i podaży. Zdrowy i ekologiczny styl życia to dziś nie tyle wybór określonej ścieżki samodoskonalenia się, ale przede wszystkim moda. Oczywiście taki trend może mieć pozytywne skutki, ale pamiętajmy o tym, że producenci produktów żywnościowych kładą nacisk przede wszystkim na zysk. Nie dajmy się zwieść.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana