W jaki sposób transportować warzywa i owoce?
Wysoka wrażliwość i ograniczona czasowo przydatność do spożycia świeżych owoców i warzyw sprawia, że transport takich produktów żywnościowych jest bardzo trudnym wyzwaniem logistycznym. Do najważniejszych zadań dostawców na etapie planowania transportu należy zapewnienie towarom właściwych warunków przewozu i jego realizacja w możliwe najkrótszym czasie.
Warunki transportu owoców i warzyw
Świeże owoce i warzywa charakteryzują się niską podatnością transportową. Mówiąc prościej, towary żywnościowe z tej grupy są szczególnie narażone na zniszczenie podczas przewozu, co wynika z ich wrażliwości na czynniki środowiskowe, takie jak chociażby temperatury, wilgoć czy światło słoneczne – wyjaśnia nasz rozmówca z Fruits & Vegetables Group. Nie bez wpływu na trwałość produktów rolnych jest atmosfera, czyli skład gazowy otoczenia oraz cyrkulacja powietrza, które wpływają na przebieg procesów w komórkach roślinnych.
Rosnący popyt na świeże płody rolne sprawia, że wciąż więcej owoców i warzyw podróżuje na coraz większe odległości. Jednocześnie rosną wymagania konsumentów odnośnie jakości towarów, zaostrzane są też regulacje dotyczące bezpieczeństwa żywności. W Polsce i w całej UE obowiązują rygorystyczne przepisy odnośnie warunków termicznych dla warzyw i owoców na każdym etapie łańcucha dostaw. W efekcie zasadą w transporcie owoców i warzyw stało się zachowywanie łańcucha chłodniczego, czyli utrzymywanie stałej, określonej temperatury od momentu zbioru plonów do chwili dostarczenia ich ostatecznemu nabywcy. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnego wyposażenia chłodniczego świeże warzywa i owoce mogą być bezpiecznie transportowane nawet na bardzo duże odległości różnymi środkami transportu drogą lądową, morską i powietrzną.
Transport w atmosferze kontrolowanej
W naturalnej atmosferze zawartość tlenu wynosi około 21%. Dla spowolnienia procesów fizjologicznych i biochemicznych, które prowadzą do dojrzewania i przejrzewania świeżych produktów roślinnych, wskazane jest obniżenie zawartości tlenu oraz tlenku węgla w otoczeniu. Optymalne wartości składu atmosfery ustalane są indywidualnie dla poszczególnych gatunków warzyw i owoców.
Technologię atmosfery kontrolowanej, czyli sztucznego wytwarzania środowiska gazowego, wykorzystuje się od dawna w przechowalnictwie owoców i warzyw. Do efektów jej stosowania zaliczamy nie tylko przedłużenie przydatności tych produktów do spożycia, ale też zachowanie ich walorów smakowych i wizualnych oraz zwiększenie odporności na choroby fizjologiczne. Obecnie również transport świeżych produktów rolnych odbywa się w szczelnych komorach i kontenerach chłodniczych, wyposażonych w urządzenia do wytwarzania i utrzymywania składu atmosfery. Szczegółowe wymagania dla urządzeń transportowych do przewozu owoców i warzyw opisuje międzynarodowa umowa ATP.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana