Czym charakteryzuje się włoskie rettangoli?
Włosi są narodem, który lubi dobrze zjeść. Rodzinne biesiady obfitują w potrawy w stylu śródziemnomorskim, z dodatkiem owoców morza, regionalnych warzyw, ziołowych przypraw i tamtejszych serów. Stałą pozycją w każdym włoskim menu są potrawy mączne. Makarony w różnej postaci serwuje się z sosami i warzywnymi dodatkami. W ich bogatej kolekcji znalazły się także kolorowe rettagnoli.
Makarony – danie narodowe Włochów
Popularność makaronów rodem z Italii nie jest dla nikogo tajemnicą. Pomimo iż produkty mączne, w tym wszelkiego typu kluski goszczą w polskiej kuchni już od dawna, obecnie coraz częściej zauważa się wpływ włoskiej kultury kulinarnej na rodzinne produkty. Przeglądając ofertę w sklepach trudno już znaleźć nitki, wstążki czy kokardki. Ich miejsce zastępują tagliatelle, spaghetti czy pappardelle.
Specjalną grupę włoskich makaronów, których południowcy mają ponad 100 gatunków, stanowią niewielkie nadziewane kluseczki. W Polsce rzadziej zalicza się je do tej grupy produktów, utożsamiając bardziej z pierożkami. Stąd też w sklepach i restauracjach można zjeść pierożki ravioli, tortellini czy nieco bardziej egzotyczne rettangoli. Te ostatnie są nieco rzadziej spotykane i dlatego wielu smakoszy śródziemnomorskiej kuchni nie miało okazji ich spróbować. Na tę ciekawą potrawę warto wybrać się do Pizzerii Bazylia w Płocku, która oprócz klasycznej włoskiej pizzy oferuje też kilka rodzajów makaronów.
Rettangoli – prostokątne pierożki z łososiem i serem
W języku włoskim słowo „rettangoli” oznacza prostokąt. Stąd też można wnioskować, że ten charakterystyczny makaron ma właśnie taki kształt. Dodatkowym elementem ozdobnym są charakterystyczne falbankowane krawędzie, które sprawiają, że kluseczki wyglądają atrakcyjnie i bardzo apetycznie. Nie kształt jest jednak ich najważniejszą cechą, lecz farsz. Składniki, z których jest wykonywany, stanowią odzwierciedlenie włoskiego klimatu wyrażonego lokalnymi produktami i ich smakami.
W skład typowego farszu makaronu rettangoli wchodzą:
łosoś, cernia lub inna ryba, a także homary i krewetki,
lokalne włoskie sery – ricotta i mascarpone,
koperek, szczypiorek, natka pietruszki, czosnek, szalotka
dodatki smakowe takie jak czerwone wino, oliwa z oliwek,
przyprawy.
Kompozycja tych składników tworzy unikalny smak, który dodatkowo podkreśla ręcznie robione ciasto z najwyższej jakości mąki z pszenicy durum. Rettangoli są dostępne w różnych wariantach, także w wersji z barwionym ciastem. Mają one czerwony kolor, dzięki któremu pięknie prezentują się na talerzu. Serwuje się je z różnymi sosami, także śmietanowym z dodatkiem sera lub po prostu okraszone tłuszczem i posypane zieleniną.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana