Czy istnieją zdrowe tłuszcze?
Osoby na diecie unikają tłuszczu jak ognia, tłumacząc, że jest on wrogiem pięknej i szczupłej sylwetki. Nieraz eliminują całkowicie ze swojego jadłospisu sery, mięso, masło, czy produkty smażone w związku z obawą o przyrost tkanki tłuszczowej, zwiększenie masy ciała, wysokie stężenie cholesterolu i inne problemy zdrowotne. Okazuje się jednak, że niektóre tłuszcze są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Zdrowy tłuszcz – fakt czy mit?
Tłuszcze razem z białkami i węglowodanami należą do grupy makroskładników, które są niezastąpione w diecie każdego człowieka. Kwestią kluczową jest dobór odpowiednich źródeł tego makroskładnika.
Trener postaw żywieniowych, ze strony internetowej magdadorko.com, mówi:
Każdy tłuszcz składa się z różnego typu kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się kwasy nasycone, nienasycone i kwasy tłuszczowe trans. Kwasy nasycone to głównie tłuszcz zwierzęcy, nienasycone roślinny a tłuszcze trans to utwardzone kwasy roślinne i to one są główną przyczyną chorób układu krążenia. Zaliczamy do nich margaryny oraz masło z dodatkiem olejów roślinnych. Znajdziemy je we wszystkich słodyczach, wafelkach, ciastach, słodkich bułkach, słonych przekąskach, czyli w produktach bardzo chętnie i często przez nas kupowanych. Poza tym musimy wiedzieć, że problemem nie jest sam tłuszcz. Tłuszcz w ogóle nie jest problemem jeśli mówimy o tłuszczach nasyconych i nienasyconych. Problemem są cukry, węglowodany, które spożywamy razem z tym tłuszczem. To mieszanka wybuchowa. Podniesiony poziom glukozy i nadmierna produkcja insuliny powodują stres dla organizmu, w wyniku którego dochodzi do produkcji kortyzolu w nadnerczach. A ten z kolei, w nadmiernych ilościach przyczynia się do powstawania stanu zapalnego, który następnie przyczynia się do powstawania zmian miażdżycowych.
Poza utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu, spożywanie dobrych tłuszczów jest istotne z kilku innych względów. Eliminacja tłuszczów z diety może spowodować niedobór witamin A, D, E i K. Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które bez nich nie są w stanie przyswoić się do organizmu. Ponadto, brak tłuszczów w diecie to częsta przyczyna rozchwianej gospodarki hormonalnej, zwłaszcza u kobiet, a także ogólnego osłabienia organizmu.
Źródła zdrowych tłuszczów
Wiedząc już, że dobrą drogą nie jest całkowite usunięcie z jadłospisu tłuszczów, a wybieranie produktów zawierających te zdrowe, warto wiedzieć, co zalicza się do tej grupy. Dobrą wskazówką, przy wyborze tłuszczów, jest sprawdzanie ich stanu skupienia. Przeważnie tłuszcze nasycone przyjmują postać stałą, natomiast nienasycone – płynną.
Źródłem zdrowych tłuszczy będą niektóre oleje roślinne, np. oliwa z oliwek czy olej kokosowy. Ze względu na odpowiedni stosunek kwasów wielonienasyconych, nie powinno zabraknąć także orzechów i pestek, najlepiej prażonych lub wcześniej wymoczonych w przegotowanej wodzie. Zdrowe tłuszcze można znaleźć także w awokado, rybach oraz owocach morza. Tłuszcze zwierzęce jak masło czy smalec również znajdą swoich zwolenników. Szczególnie, kiedy mówimy o smażeniu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana