Artykuł sponsorowany

Czy istnieją zdrowe tłuszcze?

Czy istnieją zdrowe tłuszcze?

Osoby na diecie unikają tłuszczu jak ognia, tłumacząc, że jest on wrogiem pięknej i szczupłej sylwetki. Nieraz eliminują całkowicie ze swojego jadłospisu sery, mięso, masło, czy produkty smażone w związku z obawą o przyrost tkanki tłuszczowej, zwiększenie masy ciała, wysokie stężenie cholesterolu i inne problemy zdrowotne. Okazuje się jednak, że niektóre tłuszcze są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Zdrowy tłuszcz – fakt czy mit?

Tłuszcze razem z białkami i węglowodanami należą do grupy makroskładników, które są niezastąpione w diecie każdego człowieka. Kwestią kluczową jest dobór odpowiednich źródeł tego makroskładnika.

Trener postaw żywieniowych, ze strony internetowej magdadorko.com, mówi:

Każdy tłuszcz składa się z różnego typu kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się kwasy nasycone, nienasycone i kwasy tłuszczowe trans. Kwasy nasycone to głównie tłuszcz zwierzęcy, nienasycone roślinny a tłuszcze trans to utwardzone kwasy roślinne i to one są główną przyczyną chorób układu krążenia. Zaliczamy do nich margaryny oraz masło z dodatkiem olejów roślinnych. Znajdziemy je we wszystkich słodyczach, wafelkach, ciastach, słodkich bułkach, słonych przekąskach, czyli w produktach bardzo chętnie i często przez nas kupowanych. Poza tym musimy wiedzieć, że problemem nie jest sam tłuszcz. Tłuszcz w ogóle nie jest problemem jeśli mówimy o tłuszczach nasyconych i nienasyconych. Problemem są cukry, węglowodany, które spożywamy razem z tym tłuszczem. To mieszanka wybuchowa. Podniesiony poziom glukozy i nadmierna produkcja insuliny powodują stres dla organizmu, w wyniku którego dochodzi do produkcji kortyzolu w nadnerczach. A ten z kolei, w nadmiernych ilościach przyczynia się do powstawania stanu zapalnego, który następnie przyczynia się do powstawania zmian miażdżycowych.

Poza utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu, spożywanie dobrych tłuszczów jest istotne z kilku innych względów. Eliminacja tłuszczów z diety może spowodować niedobór witamin A, D, E i K. Są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które bez nich nie są w stanie przyswoić się do organizmu. Ponadto, brak tłuszczów w diecie to częsta przyczyna rozchwianej gospodarki hormonalnej, zwłaszcza u kobiet, a także ogólnego osłabienia organizmu.

Źródła zdrowych tłuszczów

Wiedząc już, że dobrą drogą nie jest całkowite usunięcie z jadłospisu tłuszczów, a wybieranie produktów zawierających te zdrowe, warto wiedzieć, co zalicza się do tej grupy. Dobrą wskazówką, przy wyborze tłuszczów, jest sprawdzanie ich stanu skupienia. Przeważnie tłuszcze nasycone przyjmują postać stałą, natomiast nienasycone – płynną.

Źródłem zdrowych tłuszczy będą niektóre oleje roślinne, np. oliwa z oliwek czy olej kokosowy. Ze względu na odpowiedni stosunek kwasów wielonienasyconych, nie powinno zabraknąć także orzechów i pestek, najlepiej prażonych lub wcześniej wymoczonych w przegotowanej wodzie. Zdrowe tłuszcze można znaleźć także w awokado, rybach oraz owocach morza. Tłuszcze zwierzęce jak masło czy smalec również znajdą swoich zwolenników. Szczególnie, kiedy mówimy o smażeniu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.