Czarna czy zielona – która herbata jest zdrowsza?
Do śniadania i do obiadu, na rozgrzewkę albo dla ochłody, z cytryną i miodem lub bez… Herbata to doskonały napój na każdą porę dnia, sączymy ją do posiłków i dla relaksu, jest równie dobrym, jak kawa pretekstem do spotkań towarzyskich. Chociaż herbatę cenimy głównie za walory smakowe, jej picie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Która z najpopularniejszych odmian herbaty, czarna czy zielona, jest najzdrowsza?
Chociaż herbata przez wiele lat uznawana była za używkę, jest bardzo popularnym napojem, podawanym również dzieciom. W ostatnim czasie, w związku ze wzrostem zainteresowania problematyką zdrowego odżywiania, coraz częściej badana jest kwestia wpływu herbaty na zdrowie człowieka. Okazuje się, że herbata nie tylko jest bezpieczna, ale nawet korzystna dla organizmu. Wynika to przede wszystkim z wysokiej zawartości polifenoli, czyli substancji o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym – opowiada przedstawiciel sklepu z żywnością ekologiczną BATOM.
Czarna herbata jako składnik zdrowej diety
W Europie największą popularnością cieszy się czarna herbata, a Polacy piją dziennie ok. 3 filiżanek tego naparu. Na tle pozostałych odmian herbata ta wyróżnia się wysoką zawartością kofeiny, co przez pewien czas uznawano za wadę, jednak dziś jest inaczej. Działanie kofeiny polega na pobudzeniu ośrodkowego układu nerwowego oraz pracy serca, co przynosi korzystne efekty, gdyż zwiększa psychiczną i fizyczną wydolność organizmu. Kofeina sprzyja też utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Z kolei znajdujące się w czarnej herbacie polifenole zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2.
Zadziwiające właściwości zielonej herbaty
Zielona herbata w porównaniu z czarną zawiera mniej kofeiny i więcej polifenoli. Wszystkie prozdrowotne właściwości fermentowanej herbaty przypisuje się również odmianie zielonej, z tym że są one silniejsze. Picie dwóch filiżanek zielonej herbaty dziennie skutkuje obniżeniem poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi i istotnie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Aktualnie wciąż trwają badania nad znaczeniem zielonej herbaty w profilaktyce chorób nowotworowych. Wg hipotez naukowych napój może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka płuc, żołądka, jelita grubego, prostaty i piersi. Badania prowadzone w Chinach sugerują profilaktyczne, a nawet lecznicze działanie zielonej herbaty w chorobach degeneracyjnych, w tym Alzheimera i Parkinsona.
Wniosek z porównania nasuwa się sam: zielona herbata jest zdrowsza. Chcesz korzystać z jej bezcennych właściwości? Pamiętaj, że zawartość fenoli w naparze zależy od wielu czynników, w tym od miejsca i technologii uprawy oraz sposobu przetwarzania liści. Dobrej jakościowo herbaty szukaj w sklepach ze zdrową żywnością, staraj się też wybierać produkty ekologiczne. Zwróć też uwagę na sposób, w jaki przygotowujesz napój. Najwięcej polifenoli wydobędziesz z zielonej herbaty zaparzając liście w gorącej wodzie przez co najmniej 10 minut.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana