Artykuł sponsorowany

Co robić, gdy w kotle parowym pojawi się osad?

Co robić, gdy w kotle parowym pojawi się osad?

Osad w kotle parowym to ogromne zagrożenie dla prawidłowej pracy układu. Osadzający się kamień działa jak izolator, doprowadzając do znacznego spadku efektywności mechanizmu i wzrostu kosztów związanych z zużyciem paliwa. Praca układu parowego zostaje zachwiana, w wyniku czego może dochodzić do przegrzania jego elementów i uszkadzania ich.

Metody zapobiegania pojawiania się osadu w kotle parowym i usuwania go

Powstawanie osadu w kotle parowym jest wynikiem odkładania się rozpuszczonych w wodzie związków magnezu i wapnia. Nie odparowują one wraz z wodą, w wyniku czego ich ilość magazynuje się w kotle, prowadząc do osadzania się kamienia.

Podstawowym sposobem zapobiegania temu zjawisku jest instalowanie w układach stacji zmiękczania wody. Ich praca polega na neutralizowaniu rozpuszczonych w wodzie związków na drodze wymiany jonowej. W tym celu w stacjach zmiękczania wody umieszczana jest żywica jonowymienna – z przepływającej przez nią wody zastępowane są jony wapnia i magnezu przez jony sodu. Ogromną zaletą tej metody jest możliwość regeneracji złoża przy pomocy zwykłej soli kuchennej.

Oprócz samego działania stacji należy wykorzystywać również filtry mechaniczne. Nie tylko usuną one z wody pozostałe zanieczyszczenia, lecz również w sposób znaczny wpłyną na efektywność działania stacji.

Możliwe jest również usuwanie kamienia kotłowego przy pomocy preparatów chemicznych. W ich skład wchodzą najczęściej inhibitowany kwas solny, fosforowy lub amidosulfonowy, które rozpuszczają nagromadzony w kotle osad i neutralizują go.

Wszystkie wymienione elementy systemu przeciwdziałania powstawania osadu kotłowego można kupić w firmach u firm specjalizujących się w uzdatnianiu wody, takich jak GLOBAL CONCEPTS 2000 POLAND.  

Przyczyny pojawia się osadu w kotle parowym?

Niestety pojawianiu się osadu w kotle parowym nie da się na stałe zapobiec. Ze względu na różne czynniki może dojść do pojawienia się w wodzie twardości ogólnej i wapniowej, w wyniku czego kamień zacznie się gromadzić.

Do najczęstszych sytuacji można zaliczyć błąd ludzki lub sytuację, w której kocioł parowy musi zostać napełniony wodą w przyśpieszonym tempie. W takich sytuacjach dochodzi do przedostania się do niego twardości szczątkowej. Nie zostanie ona jednak usunięta wraz z parą, więc przyczyni się do powstawania osadu.

Istnieje również możliwość wystąpienia awarii stacji zmiękczania wody lub uszkodzenia filtrów. W takim przypadku dochodzi do zanieczyszczenia wody w kotle parowym przez związki magnezu i wapnia, a w dalszej kolejności pojawienie się kamienia. Dlatego oprócz stosowania odpowiednich mechanizmów uzdatniania wody niezbędne są również regularne kontrole.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.