Charakterystyka szaf chłodniczych
Jak utrzymać odpowiednie warunki do przechowywania żywności, a jednocześnie atrakcyjnie ją wyeksponować? Odpowiedzią są szafy chłodnicze – profesjonalne meble używane w sklepach, restauracjach, kawiarniach i cukierniach. Z tego tekstu dowiesz się, do czego służą szafy chłodnicze i jakie korzyści przynosi ich stosowanie, a także czym różnią się poszczególne modele.
Zastosowania szaf chłodniczych
Szafy chłodnicze są obecnie popularnym sposobem nie tylko przechowywania, ale też ekspozycji produktów spożywczych o niskiej trwałości. Nabiał, kanapki, owoce, ciasta, zimne napoje – wszystkie te artykuły dłużej zachowują świeżość, gdy są trzymane w niskiej temperaturze. Jednocześnie warto eksponować je w sposób atrakcyjny i umożliwić klientom swobodny dostęp do wybranego produktu.
Te dwie zalety łączą szafy chłodnicze. Przypominają one wysokie witryny. Są przeszklone całkowicie lub częściowo. Wystarczy otworzyć drzwi, aby sięgnąć po orzeźwiający napój czy przekąskę.
Można powiedzieć, że szafy chłodnicze to atrakcyjne wizualnie lodówki – wyjaśnia specjalista z Igloo Technika. – Ich rolą jest utrzymanie stałej niskiej temperatury. Zwiększa to trwałość produktów, pozwala racjonalnie i oszczędnie nimi gospodarować, a także… pobudzić apetyt gościa sklepu czy kawiarni. Nowoczesne szafy chłodnicze są energooszczędne, więc nie obciążają budżetu lokalu. Świeżość produktów przyciąga klientów i daje gwarancję, że to, co im serwujemy, jest zawsze najwyższej jakości.
Modele szaf chłodniczych
Wspomniany aspekt estetyczny jest bardzo ważny w punktach gastronomicznych. Każdy chce jeść w czystym i miło urządzonym wnętrzu. Nie uszło to uwadze producentów szaf chłodniczych.
W ich gamie znajdziemy zarówno meble o surowej stylistyce kojarzącej się ze sterylną czystością, jak i szafy, które idealnie wpiszą się w klasyczny i ciepły wystrój. Przykładami tego pierwszego mogą być modele: Malta, Ewa i Ola. Proste linie, czarne wykończenie, a także chłodne światło wewnątrz jednoznacznie kojarzą się z higieną. To zimne wrażenie można przełamać, wybierając korpus w żywym kolorze, np. czerwonym zamiast srebrnego czy białego.
Szafa chłodnicza Jola wyróżnia się na tym tle. Jej kształty są łagodniejsze, linie zaokrąglone, a opcjonalne drewnopodobne wykończenie sprawia, że przypomina nieco kredens w zawsze pełnej pyszności kuchni u babci. Nie będzie kontrastowała z klasycznie urządzonym wnętrzem.
Wszystkie wyżej wymienione szafy chłodnicze mogą być konfigurowane i modyfikowane tak, aby jak najlepiej odpowiadały na potrzeby użytkowników. Wykończenie, rodzaj i kierunek otwierania drzwi, a nawet umiejscowienie agregatu chłodniczego – to wszystko możesz dopasować do swojego biznesu gastronomicznego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana