Charakterystyka kotłów i pieców na pellet
Stare piece na węgiel kamienny i nie tylko zresztą skutecznie odchodzą do lamusa przede wszystkim dlatego, że rośnie nasza świadomość ekologiczna. W wielu miastach, gminach, powiatach, możemy liczyć na dofinansowania innych źródeł ogrzewania, jeśli zdecydujemy się na odejście od pieca lub kotła opalanego węglem. Co charakteryzuje kotły i piece na pellet? Co warto wiedzieć o pellecie?
Czym jest pellet?
Wybór kotłów i pieców na pellet jest dziś naprawdę potężny – od kompaktowych, masywnych kompaktowych kotłów na pellet do kotłowni po niewielkie, estetyczne piecyki na pellet do ogrzewania pomieszczeń bezpośrednio. W związku z tym ich charakterystyka to kwestia bardzo indywidualna, z drugiej strony: wszystkie je łączy kontekst właściwości pelletu jako materiału opałowego. Pellet to paliwo stałe w formie granulatu, które uzyskiwane jest w biomasy. Jest produkowany z odpadów drzewnych, specjalnie uprawianych do tego celu roślin lub odpadów i produktów bocznych pochodzących z rolnictwa. W Polsce najpopularniejszy jest pellet drzewny powstały ze sprasowanych trocin.
Ekologia, ekonomia oraz wygoda kotłów i pieców na pellet
Często możemy usłyszeć i przeczytać, że warto wybrać kocioł lub piec na pellet, bo to paliwo ekologiczne, ale rzadko dowiadujemy się konkretnie, dlaczego właściwie. Jak mówią nam przedstawiciele firmy INTEBO z Limanowej, pellet drzewny jest ekologiczny, ponieważ rośliny, z których jest produkowany, w procesie fotosyntezy pochłonęły więcej CO2 niż ta ilość dwutlenku węgla, która powstanie podczas spalania pelletu. Ponadto z pelletu powstaje popiół w śladowych ilościach w porównaniu z popiołem powstałym ze spalania np. ekogroszku. W dodatku popiół ten może być wykorzystywany jako nawóz organiczny. Ekologia jest ważna, ale nie ukrywajmy przecież, że podczas wyboru kotła lub pieca na pellet interesuje nas też aspekt ekonomii i komfortu. Pellet drzewny wysokiej jakości ma wysoką kaloryczność, co jest oczywiście zaletą. Jednak większą kaloryczność ma ekogroszek i cena za jego tonę jest z założenia niższa... gdzie więc opłacalność? - Paradoksalnie odpowiedź na to pytanie jest prosta: nowoczesne kotły i piece na pellet to inteligentne, zautomatyzowane urządzenia, w których proces spalania paliwa zachodzi w racjonalny sposób tzn. przede wszystkim w zależności od zapotrzebowania na ciepło. Piece na ekogroszek powoli zaczynają odchodzić do lamusa. Warto wspomnieć też o komforcie w kontekście czyszczenia – jak sugerują, chociażby same informacje dot. popiołu powstającego przy spalaniu pelletu, obsługa takiego pieca lub kotła jest znacznie wygodniejsza.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana