Zdrowotne właściwości orkiszu

W dzisiejszych czasach niestety coraz więcej osób skarży się na nietolerancje pszenicy o różnym nasileniu. Jednocześnie nasza kuchnia narodowa w ogromnej mierze opiera się na tym zbożu i trudno sobie wyobrazić, jak tu żyć bez chleba?! Z pomocą tym wszystkim osobom przychodzi orkisz prastare zboże odkryte obecnie jakby na nowo. W stu procentach jest przyswajalny przez ludzki organizm i zawiera całe mnóstwo składników odżywczych.

Orkisz uprawiany był już w starożytnym Egipcie, Azji i Europie. Zachował swoją pierwotną formę do dziś, ponieważ, w odróżnieniu od innych, nie poddaje się modyfikacjom genetycznym. W ich wyniku traci swoje cenne właściwości i po prostu przestaje być orkiszem.

Dzięki współczesnym badaniom naukowym wiemy, że w porównaniu z innymi zbożami, orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników: wysokowartościowego białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów, witamin (wit. A, E, D, B1, B2, B6). Zawiera Thiocyanat (rodanid) w ilości niespotykanej w innych produktach. Jest to składnik wzmacniający i budujący system immunologiczny, przyspiesza wzrost komórek nerwowych, krwi, tkanek kostnych i ciał odpornościowych. Badania naukowe dowiodły, że zapobiega również powstawaniu w organizmie człowieka komórek nowotworowych, działa antyalergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwowy, podnosi witalność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na poprawienie nastroju. Jednym słowem, orkisz w jakiejkolwiek formie, czy jako chleb, czy też jako potrawa gotowana, jest skarbnicą zdrowia.

Polecany jest wszystkim, szczególnie jednak w następujących chorobach i dolegliwościach:

  • spadek odporności, zmęczenie, spadek wydolności organizmu;
  • nowotwory, choroby reumatyczne (również w profilaktyce);
  • ryzyko zawału, udaru,
  • choroby serca i układu krążenia;
  • podwyższony poziom cholesterolu we krwi;
  • utrudniona przemiana związków wapnia przy wzmożonej podatności na infekcje;
  • alergie;
  • choroby krwi, nerek i wątroby, kamienie żółciowe, skurcze jelit, hemoroidy, biegunki, zaparcia;
  • schorzenia żołądkowo-jelitowe, choroby przemiany materii;
  • osłabienie organizmu po długotrwałym stosowaniu leków;
  • nerwice, depresje, spadek nastroju;
  • przy kuracji postnej w celu odbudowania sił organizmu.

Okazuje się jednak, że tylko pięć obecnie występujących odmian to prawdziwy orkisz, reszta jest nim tylko z nazwy. Dowiedzieliśmy się o tym w firmie Diogra, zajmującej się produkcją i sprzedażą najwyższej jakości produktów orkiszowych pochodzących z własnego gospodarstwa rolnego. Wybierajmy zatem orkisz ze sprawdzonych źródeł, jeśli w pełni chcemy się cieszyć jego cennymi właściwościami.

śr. ocena 5 / głosów 4