ciastka bezglutenowe

Słodka chwila – sposób na pyszne ciastka bezglutenowe

Chyba wszyscy kochamy słodkości, ale co zrobić w przypadku, gdy zdrowie wymusza na nas stosowanie diety bezglutenowej? Przecież tradycyjne ciasta i ciasteczka, których podstawą jest mąka, zawierają wielkie ilości glutenu. Na szczęście nie wszystkie.

Dieta bezglutenowa należy do tzw. diet wykluczających, czyli zakłada całkowite wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierających gluten, a więc tych na bazie pszenicy, jęczmienia i żyta – wyjaśnia nasz rozmówca z firmy Altoria.

W praktyce oznacza to konieczność rezygnacji z tradycyjnych wypieków i innych produktów mącznych.

Dieta bezglutenowa a przyjemność z jedzenia

Wśród produktów spożywczych całkowicie wykluczonych z menu osób na diecie bezglutenowej znajdują się nie tylko potrawy z mąki, ale także większość słodyczy zawierających proszek do pieczenia i produkty ze słodem jęczmiennym.

Co więcej, dla chorych na celiakię ryzykowne może być również spożywanie produktów na pierwszy rzut oka tak niewinnych, jak żelki, czekolady i lody. Przestrzeganie surowych zasad diety bezglutenowej może więc okazać się bardzo niewdzięcznym zadaniem.

Bezglutenowe słodkości

Wobec coraz większego zapotrzebowania na produkty niezawierające glutenu, producenci żywności szukają rozwiązań bezpiecznych, a jednocześnie smacznych. Produkty przeznaczone dla osób na diecie bezglutenowej oznaczone są zwykle symbolem przekreślonego kłosa, a  wśród nich coraz częściej znajdują się zdrowe i pyszne alternatywy zwykłych słodyczy.

Ciastka bezglutenowe

Choć pieczenie ciastek bez zwykłej mąki zdawać się może nieprawdopodobne, obecnie udaje się bez trudu. Do ich produkcji sięga się po bezpieczne zboża, najczęściej po ryż i kukurydzę. Bezglutenowe ciasteczka francuskiego producenta Nature&Cie dostępne są w różnych wersjach smakowych, przy czym wszystkie dodatki są starannie selekcjonowane pod kątem bezpieczeństwa osób nietolerujących glutenu – mówi ekspert z przedsiębiorstwa Altoria.

W związku ze wspomnianym wcześniej rosnącym zainteresowaniem żywnością bezglutenową, tego rodzaju bezpieczne produkty powinny znajdować się nie tylko na sklepowych półkach, ale także w punktach gastronomicznych – restauracjach i kawiarniach. W czasach, gdy coraz więcej osób poszukuje jedzenia spełniającego indywidualne potrzeby i wysokie standardy jakości, bardzo ważne jest, by branża spożywcza nadążała za narzucanymi jej przez klientów trendami.

śr. ocena 5 / głosów 3