Restauracje uzdrowiskowe – mity i fakty

Miejsca serwowania posiłków w uzdrowiskach obrosły mitami, których korzenie sięgają doświadczeń z jakże słusznie minionej epoki. Mity te dotyczą zarówno wystroju, obsługi, jak i podawanych przez nią dań. Samo ich wspomnienie potrafi zaś skutecznie zniechęcić do stołowania się podczas turnusu. Najwyższa pora się jednak z nimi rozprawić, co też czynimy poniżej.

Dieta kuracjuszy wedle dawnych założeń powinna być lekkostrawna i odpowiadać gustom jak największej liczby osób, jako że wszyscy jedli niegdyś to samo. W efekcie niestety często okazywało się, że serwowane potrawy przygotowywano bez polotu i smaku. Przykładem nieśmiertelny gotowany kurczak z gotowaną marchewką i rozwodnionym puree ziemniaczanym.

Bogate menu

Obecnie oferta restauracji uzdrowiskowych jest bardzo szeroka.

Pozycje menu to nie tylko tradycyjne dania kuchni polskiej, ale też akcenty takie jak smaki regionu czy inspiracje gastronomiczne z całego świata – dowiadujemy się na przykład w Uzdrowisku Cieplice.

Nierzadko fantazyjnie podane potrawy stanowią ucztę nie tylko dla podniebienia, ale również dla oka.

Dania są przygotowywane z najwyższej jakości składników, oczywiście z uwzględnieniem udzielonych kuracjuszom przez lekarza wskazówek dietetycznych. Posiłki komponowane mogą być na przykład tak, by cechować się niskim indeksem glikemicznym i spełniać wymogi lekkostrawności czy diety odchudzającej. Pod uwagę brane są również indywidualne preferencje i ograniczenia, takie jak różnego rodzaju alergie pokarmowe. Z pewnością znajdą coś dla siebie też osoby niejedzące glutenu czy mięsa.

Bez pośpiechu i w miłej atmosferze

Kolejnym mitem dotyczącym stołowania się w uzdrowisku są stałe pory wydawania posiłków, podczas których na sygnał nalewana jest wszystkim z wielkich waz niekoniecznie odpowiadająca każdemu zupa bądź gulasz. Tymczasem o ile rzeczywiście posiłki wciąż w pewien sposób strukturyzują dzień kuracjusza,  o tyle zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację stawić się można w mniej restrykcyjnym przedziale godzin, a więc bez szczególnego pośpiechu. Jedzenie serwowane jest często w postaci szwedzkiego bufetu, jak w hotelu, a obok standardowego menu istnieje możliwość zamówienia dań a la carte.

Do lamusa powinny odejść też wyobrażenia o niemiłej obsłudze serwującej nieciekawe posiłki w ciężkich dekoracjach typu ceratka na stole i brzydkie meble. Personel restauracji uzdrowiskowych to wykwalifikowani, uprzejmi profesjonaliści, same zaś restauracje cechują się zwykle elegancką atmosferą, a w ciepłe dni oferują swoim gościom możliwość delektowania się potrawami na przykład w pięknie ukwieconych ogródkach.

Frontem do klienta

Na koniec warto wspomnieć, że wiele z tych restauracji dysponuje dobrze zaopatrzonym drink-barem oraz zapleczem cukierniczym, gotowym dostarczyć nam  nie tylko pyszne ciasta i lody na deser, ale też torty okolicznościowe na zamówienie. Często też możemy spodziewać się menu degustacyjnego czy przyrządzenia dań spoza karty na nasze indywidualne życzenie, a także zorganizowania imprezy zamkniętej.

śr. ocena 0 / głosów 0