Na czym polega catering dietetyczny

Catering dietetyczny to usługa, która w ostatnich latach przebojem zdobyła większe polskie miasta, a obecnie wkracza również do mniejszych ośrodków. Cenią ją sobie między innymi osoby odchudzające się i dbające o swoje zdrowie, alergicy i ci, którzy po prostu nie mają czasu planować i przygotowywać odpowiednio zbilansowanych posiłków. Jakie korzyści oferuje im catering dietetyczny i na czym dokładnie polega?

Konieczność zmiany nawyków żywieniowych, na przykład w związku z chęcią zrzucenia kilku kilogramów, ale też choćby nietolerancją pokarmową, bywa bardzo trudna. Po pierwsze, trzeba wiedzieć, które składniki dobrać w odpowiednich proporcjach, a jakich w ogóle należy unikać. Po drugie, należy zestawić je tak, aby posiłek był smaczny i sycący. Po trzecie – znaleźć czas na planowanie, zakupy i gotowanie. Nie wszyscy to potrafią lub mogą sobie na to pozwolić. Odpowiedzią na ten problem może być jednak właśnie catering dietetyczny.

Od początku

Aby zamówić taką usługę, musimy znaleźć firmę obsługującą teren, na którym mieszkamy lub pracujemy. Na jej stronie internetowej najczęściej znajduje się specjalny formularz, w którym trzeba zaznaczyć, jakie opcje dietetyczne nas interesują. Być może chodzi nam przede wszystkim o ograniczenie spożywanej każdego dnia liczby kalorii. Wybierzmy wartość, która nam odpowiada, a także liczbę posiłków, pomiędzy które ma zostać rozłożona. Być może najważniejsze jest dla nas to, aby były one wegetariańskie albo nie zawierały uczulających nas składników? To również możemy zaznaczyć w wypełnianym online formularzu.

Po stronie firmy cateringowej

Firma, która świadczy usługę cateringu dietetycznego, zatrudnia specjalistę od żywienia, który zajmuje się komponowaniem smacznych pełnowartościowych posiłków dostosowanych do indywidualnych potrzeb klientów takiego przedsiębiorstwa. Sporządza przepisy, które następnie trafiają na przykład do współpracującej z nim restauracji lub punktu cateringowego. Tam z wybranych produktów odpowiednio wysokiej jakości przygotowuje się potrawy, często schładzane tzw. metodą szokową i pakowane do pojemników próżniowych, co pozwala zachować świeżość i wartości odżywcze dań jak najdłużej.

W praktyce

Kurier dostarcza zestaw pojemników (po jednym na każdy posiłek) pod wskazany przez osobę zamawiającą adres, codziennie rano albo nieco rzadziej – wtedy należy umieścić je w lodówce.

Niektóre dania przed podaniem można podgrzać, na przykład w kuchence mikrofalowej – mówi przedstawiciel firmy Salmix, która oferuje taką usługę.

Na pojemnikach często napisane jest, o której godzinie należy spożyć zawartość danego pudełka. Stanowi to dodatkowe ułatwienie w wyrabianiu właściwych nawyków żywieniowych, do których należy między innymi właśnie jedzenie posiłków o stałych porach.

Dobre powody

Nawet więc jeśli nie możemy pozwolić sobie na zamawianie cateringu dietetycznego przez cały rok ze względów finansowych, warto zdecydować się na to rozwiązanie przynajmniej tymczasowo. Na przykład na wiosnę, aby oczyścić organizm, albo wtedy, gdy chwilowy nadmiar obowiązków nie pozwala nam dbać o nasz jadłospis. Catering dietetyczny jest również rewelacyjnym sposobem rozpoczęcia kuracji odchudzającej. Dzięki niemu jesteśmy bowiem w stanie przyzwyczaić się do mniejszych porcji i zdrowych produktów, a także wspomnianego spożywania regularnych posiłków. Możemy się też zainspirować dostarczanymi potrawami, aby w późniejszym czasie przygotowywać własne, zdrowe dania.

śr. ocena 5 / głosów 2