krzesłą

Dlaczego warto wybierać drewniane krzesła restauracyjne?

Lubimy jedzenie na mieście, ponieważ możemy odpocząć od gotowania, zrelaksować się i poczuć komfortowo. Oczywiście – o ile jest to restauracja, która na pierwszym miejscu stawia potrzeby klientów i gwarantuje im nie tylko smaczne jedzenie, ale też wygodne wnętrza. Restauratorzy doskonale zdają sobie sprawę, że jeśli zapewnią gościom dobre warunki i sprzyjającą atmosferę spędzania czasu, ci chętnie do nich wrócą. Jednym z ważnych elementów wyposażenia pomieszczeń restauracyjnych są krzesła. Dlaczego powinno się wybierać drewniane siedziska?

Drewno pasuje do wszystkiego

Przede wszystkim drewniane krzesła restauracyjne doskonale wpiszą się w każdą aranżację. Doskonale pasują i do tych tradycyjnych, i do tych nowoczesnych wnętrz. Drewno, z pozoru zwykły materiał, może mieć różne właściwości i zupełnie odmienny wygląd. I tak np. krzesła z drewna buku mogą być malowane bejcami we wszystkich kolorach, pokrywane są także olejami i lakierami. Dąb z kolei warto pozostawić w swojej naturalnej postaci, ponieważ zachwyca swoim pięknem. Jesion jest naturalnie jasny, dlatego wpasuje się w ciepłe, przytulne klimaty, charakterystyczne dla rodzinnych restauracji.

Polecane są także drewna egzotyczne – wybór jest tak szeroki, że na pewno znajdziemy odpowiednie krzesła do naszego lokalu.

Drewno – wytrzymały, solidny materiał

Poza tym drewno jest niezwykle wytrzymałym, solidnym materiałem. Co prawda potrzebuje należytej pielęgnacji, ale ponieważ w zamian otrzymujemy trwałość na lata, warto się poświęcić. Tym bardziej, że niezbędne zabiegi wcale nie są tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.

Co trzeba robić, aby mimo upływu lat, nie można było odmówić krzesłom z drewna ciepła i naturalności? Na to pytanie odpowie nasz ekspert, pracownik firmy firmy Meblant z Wrocławia:

– Trzeba unikać stosowania wody, która szkodzi drewnu. Do starcia kurzu wystarczy wilgotna, miękka szmatka. Po jej użyciu musimy od razu przetrzeć powierzchnię suchą ściereczką. Warto stosować szmatki antystatyczne, dzięki którym kurz znacznie wolniej osiada. Jeżeli wybieramy specjalne chusteczki do drewna – sprawdźmy, czy na pewno nadają się do naszych mebli. Niezbędnene jest także stosowanie specjalnych preparatów z olejami i woskami zabezpieczających powłokę. Kiedy powstanie rysa – nie trzeba załamywać rąk. W restauracji takich uszkodzeń nie można uniknąć. Wystarczy odrobina wazeliny. Miejsce, na które ją nanieśliśmy, po kilkudziesięciu godzinach delikatnie polerujemy. Warto też stosować się do zaleceń producenta, który wskaże nam, jak dbać o konkretny rodzaj drewna.

Drewniane krzesła – zawsze eleganckie

Nie można zapomnieć, że drewniane krzesła są bardzo eleganckim dodatkiem wystroju wnętrza. Prezentują się znacznie ładniej niż te z plastiku czy innych sztucznych tworzyw. Są również bardzo wygodne, ponieważ można umieścić na nich rozmaite siedziska. A te mogą stanowić ciekawy dodatek aranżacyjny. Drewniane krzesła restauracyjne to najlepszy wybór!

śr. ocena 5 / głosów 1