Piece z podajnikiem tłokowym
Celem technologii pieców z podajnikami jest zapewnienie wygody użytkownikowi poprzez ograniczenie jego udziału w całym procesie do niezbędnego minimum. Ingerencja ta polega jedynie na konfiguracji ustawień elektronicznego sterownika kontrolującego pracę pieca, a także uzupełnianiu opału w podajniku. Cały proces spalania przebiega automatycznie. Wspomniany sterownik nadzoruję pracę tłoka podającego paliwo do komory spalania cyklicznymi, posuwistymi ruchami. Po spaleniu partii opału – w przypadku pieca tłokowego są to spore porcje – tłok cofa się i znowu nabiera paliwo. Sterownik nadzorujący pracę kotła jest gwarancją ekonomicznego spalania oraz redukcji toksyn i pyłów. Jakie inne zalety posiadają piece z podajnikiem tłokowym?
Dowolne paliwo
Największą zaletą pieca z podajnikiem tłokowym jest dowolność w wyborze paliwa. Użytkownik może zdecydować się na różne rodzaje opału, w tym:
- miał węglowy,
- węgiel brunatny,
- ekogroszek,
- pellet,
Tak duża dowolność to dla użytkownika wygoda, ale przede wszystkim oszczędności. Możliwość spalania tanich paliw to dobra alternatywa dla pieców z podajnikiem ślimakowym, które trzeba opalać droższym ekogroszkiem.
Wytrzymałość
Do atutów kotłów tłokowych należy również ich trwałość. Piec z podajnikiem tłokowym jest mniej narażony na awarię spowodowaną nieodpowiednią granulacją paliwa. Zdarza się to częściej w kotłach ślimakowych, gdzie dochodzi do zablokowania i urwania zawleczki. W piecu tłokowym żar nie jest też cofany do zasobnika.
Inne zalety
O innych atutach pieców z podajnikiem tłokowym mówi specjalista z firmy Stefaniak z Pleszewa produkującej kotły CO: Do zalet podajników tłokowych zaliczamy łatwość utrzymania ich w czystości. Aby wyczyścić wnętrze pieca nie trzeba nawet wygaszać paleniska. Kotły posiadają zwykle ruszt wodny, niezastąpiony w przypadku awarii. Ponadto w takich piecach można też zastosować dodatkowe wyposażenie, np. miarkownik ciągu. Wybierając rodzaj kotła należy jednak przede wszystkim brać pod uwagę dostępność i ceny paliw w okolicy, a także własne preferencje dotyczące obsługi pieca.