Rodzaje urządzeń gastronomicznych
Tworząc w głowie plan otwarcia własnej restauracji czy innego lokalu gastronomicznego możemy zapomnieć o wielu istotnych szczegółach – szczególnie, jeśli to nasz pierwszy raz. Dobrze jest zapytać o radę kogoś doświadczonego w omawianej materii, ale jeżeli nie mamy wśród znajomych żadnego restauratora, pozostaje szukanie informacji na własną rękę. Na dobry początek przyda się przede wszystkim wiedza o tym, jakie urządzenia będą nam niezbędne.
Gdzie kupować urządzenia gastronomiczne?
Wielu z nas marzy o otwarciu własnego lokalu gastronomicznego. I chociaż realizacja tego marzenia wiąże się z ogromnym wysiłkiem – podobnie jak samo prowadzenie lokalu – podjęcie go może być niezwykle satysfakcjonujące. Każdy element tworzonego lokalu, każde urządzenie gastronomiczne, naczynie czy nowy nóż zbliża nas do osiągnięcia celu. Wyposażenie lokalu będzie oczywiście różniło się w zależności od tego, jaki będzie jego rodzaj oraz jakie są nasze potrzeby. Na samym początku musimy zatem wstępnie przemyśleć menu i określić zapotrzebowanie na poszczególne urządzenia. Można to łatwo wyjaśnić na przykładzie piekarników – jeżeli mamy pewność, że jeden nam nie wystarczy, nic nie stoi na przeszkodzie, by zakupić dwa, trzy lub cztery. Ważne jest wówczas, by zwrócić się do renomowanego dystrybutora elementów wyposażenia gastronomii – takiego jak firma FP Prosper. Oczywiście nie każdy lokal gastronomiczny potrzebuje piekarników. Są jednak urządzenia, które przydadzą się wszędzie.Jakie urządzenia gastronomiczne przydadzą się w każdym lokalu?
Do niemal uniwersalnych urządzeń gastronomicznych należą te powiązane z wentylacją i klimatyzowaniem pomieszczeń – nie tylko kuchni. Ma to ogromne znaczenie nie tylko w kwestii komfortu odczuwanego przez pracowników i gości lokalu, ale także, jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Duchota czy brak odpowiedniej temperatury mogą prowadzić nawet do omdleń, a źle wentylowany lokal zamiast zachęcać gości zapachem, zniechęca. Na podstawowym wyposażeniu większości lokalów gastronomicznych są także urządzenia chłodnicze, zmywarki czy krajalnice. Ciekawym urządzeniem, zwłaszcza w przypadku lokali o niestandardowej konstrukcji, są windy potrawowe, dzięki którym możemy nie tylko połączyć kuchnię z salą jadalną, ale też magazyn z kuchnią. Wszystko oczywiście zależy od naszych indywidualnych potrzeb i jeśli jesteśmy początkujący w kwestii prowadzenia własnego lokalu gastronomicznego możemy zdziwić się, jak wiele możliwości zapewnia nam współczesny rynek.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana