Artykuł sponsorowany

Piece piekarskie i ich obsługa

Piece piekarskie i ich obsługa

Piece piekarskie powinny charakteryzować się dużą oszczędnością zużycia materiałów opałowych, ładownością ciasta przy możliwie małych wymiarach, niedużym ciężarem, a także bezproblemowym uruchamianiem i bezpieczną obsługą. Piece piekarskie można podzielić ze względu na budowę, sposób obsadzania trzonu, rodzaj paliwa czy sposób ogrzewania. To wszystko może wpływać na trudność obsługi, organizację pracy czy ilość produkowanego pieczywa.

Rodzaje systemów grzejnych

Piece rurowe ogrzewane są za pomocą krótkich odcinków rur stalowych, które wypełnione są wodą destylowaną. Końcówki rur doprowadzone są do komory paleniska. Stamtąd przenoszone jest ciepło do komory wypiekowej, gdzie temperatura powinna wynosić około 260⁰C. Należy jednak uważać na przegrzanie rur, ponieważ może to się skończyć ich rozerwaniem. Z tego powodu wymagane jest przestrzeganie określonych przepisów bezpieczeństwa pracy. System grzewczy może także opierać się na nadmuchu gorącego powietrza. W piecach obrotowych gorące powietrze wprowadzane jest przez wentylator cyrkulacyjny do komory wypiekowej, dzięki czemu równomiernie wypieka wszystkie poziomy. Piece piekarnicze mogą być ogrzewane gazem lub olejem. Palniki zamontowane są w komorach wypiekowych. W sprzedaży można także spotkać piece elektryczne.

Piece wrzutowe

Piece wrzutowe charakteryzują się nieruchomym trzonem, dlatego muszą być załadowywane wewnątrz komory. Do najpopularniejszych rozwiązań tego typu należą piece rurowe. Zazwyczaj mają 2 lub 3 komory wypiekowe. Dolna z nich ogrzewana jest od spodu i góry podkładami rur. Komory górne często dogrzewane są kanałem spalinowym. Natomiast palenisko umieszcza się na bocznej ścianie. Piece tego typu posiadają urządzenia do kontroli temperatury w komorach wypiekowych, urządzenia do wytwarzania pary wodnej, kotły dogrzewające wodę oraz przysłony, które regulują ciąg kominowy i ciąg komory wypiekowej. Piece w obudowie ceramicznej wymagają mocnych fundamentów. O wiele lżejsze są obudowy stalowe. Zdolność produkcyjna pieców wrzutowych w zależności od wielkości trzonów wynosi 4-5 ton pieczywa na dobę.

Piece wyciągowe

Piece wyciągowe także mogą być w obudowie ceramicznej lub stalowej i zazwyczaj mają 2 lub 3 komory. Charakteryzują się trzonem ruchomym na rolkach. Dzięki temu załadunek i wyładunek może odbywać się poza komorą. Niektóre piece mogą posiadać tylko część trzonów wyciąganych. Ich palenisko umieszczone jest na tylnej ścianie. Przy obsłudze należy uważać na poparzenia ciała. Z tego powodu powinny być używane rękawice i haki do wyciągania. Piecie wyciągowe zaopatrzone są we wskaźniki temperatury komór wypiekowych oraz urządzeń do regulowania ciągu kanałowego. Zdolność produkcyjna wynosi 4-5 ton pieczywa na dobę.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.