Artykuł sponsorowany

Nanotechnologia TiO2 – nowoczesne przechowywanie żywności

Nanotechnologia TiO2 – nowoczesne przechowywanie żywności

Nanotechnologia rozwija się dzisiaj bardzo prężnie. Określa się ją jako interdyscyplinarną gałąź nauki nie bez powodu. Jednym z materiałów, który jest obecnie w kręgu zainteresowania badaczy, to porowaty tlenek tytanu, który otrzymuje się na drodze anodyzacji. Tlenek tytanu ma jedyne w swoim rodzaju właściwości, na przykład nietoksyczność i fotostabilność, ogromne zdolności utleniające, dobrą stabilność chemiczną. Dla urządzeń chłodniczych TiO2 ma spore znaczenie, ponieważ opóźnia proces starzenia świeżych produktów poprzez zahamowanie rozwoju bakterii. Co warto wiedzieć o TiO2?

TiO2 w naturze i podczas produkcji

Dwutlenek tytanu może występować w naturze w trzech formach minerałów (krystalograficznych): anatazu, brukitu i rutylu. Przemysłowo otrzymuje się go z surowców tytanonośnych, przede wszystkim z ilmenitu, minerału, który zawiera żelazo i tytan. W trakcie procesu dwutlenku tytanu powstaje sól, z której otrzymywana jest biel tytanowa. Dwie podstawowe metody otrzymywania TiO2 to metoda chlorkowa i siarczanowa. Ta druga to metoda starsza, przy której dwutlenek tytanu uzyskiwany jest poprzez strącanie z siarczanu tytanolu. W metodzie chlorkowej poddaje się utlenianiu czterochlorku tytanu w wysokiej temperaturze. Wspomniana biel tytanowa wykorzystywana jest przede wszystkim w przemyśle metalurgicznym do produkcji elektrod oraz w przemyśle lakierniczym jako biały pigment. Co ciekawe, wykorzystywany jest również jako barwnik do żywności, który na etykietach możemy znaleźć pod znakiem "E171". Dzięki zastosowaniu TiO2 w urządzeniach chłodniczych, produkty przechowywane w tej samej komorze nie przejmują od siebie nawzajem aromatów. Hamowane jest także powstawanie związków toksycznych - dowiadujemy się w sklepie z urządzeniami dla gastronomii TEWA z Warszawy.

TiO2 w urządzeniach chłodniczych

Przykładem urządzenia chłodniczego, w którym wykorzystywany jest TiO 2, jest witryna cukiernicza, którą postaramy się opisać i scharakteryzować. Nowoczesne witryny cukiernicze posiadają agregaty wewnętrzne i dynamiczne chłodzenie. Charakteryzują się automatycznym odszranianiem oraz automatycznym odprowadzaniem kondensatu. Półki ekspozycyjne wykonane są ze stali nierdzewnej lub szkła, a tyną ścianę ekspozycji może stanowić lustro, które dodatkowo podkreśla produkty umieszczone w witrynie. Ekspozycja jest dodatkowo podświetlana diodami LED, by przyciągnąć wzrok potencjalnych klientów. Dzięki wykorzystaniu nanotechnologii TiO 2 wydłużamy okres pełnej świeżości eksponowanych lub przechowywanych produktów. Dla produktów spożywczych bardzo istotne znaczenie ma również fakt, że dzięki urządzeniom chłodniczym wykorzystującym nanotechnologię TiO2 zachowujemy naturalne właściwości smakowe i zapachowe. Produkty nie muszą być separowane, nawet jeśli wydzielają różne aromaty. Dla przedsiębiorcy znaczenie ma tutaj minimalizacja strat. Warto na koniec podkreślić, że działający bakteriobójczo system nie ulega zużyciu i pracuje bezterminowo - a to przyjazne dla środowiska naturalnego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.