Nanotechnologia TiO2 – nowoczesne przechowywanie żywności
Nanotechnologia rozwija się dzisiaj bardzo prężnie. Określa się ją jako interdyscyplinarną gałąź nauki nie bez powodu. Jednym z materiałów, który jest obecnie w kręgu zainteresowania badaczy, to porowaty tlenek tytanu, który otrzymuje się na drodze anodyzacji. Tlenek tytanu ma jedyne w swoim rodzaju właściwości, na przykład nietoksyczność i fotostabilność, ogromne zdolności utleniające, dobrą stabilność chemiczną. Dla urządzeń chłodniczych TiO2 ma spore znaczenie, ponieważ opóźnia proces starzenia świeżych produktów poprzez zahamowanie rozwoju bakterii. Co warto wiedzieć o TiO2?
TiO2 w naturze i podczas produkcji
Dwutlenek tytanu może występować w naturze w trzech formach minerałów (krystalograficznych): anatazu, brukitu i rutylu. Przemysłowo otrzymuje się go z surowców tytanonośnych, przede wszystkim z ilmenitu, minerału, który zawiera żelazo i tytan. W trakcie procesu dwutlenku tytanu powstaje sól, z której otrzymywana jest biel tytanowa. Dwie podstawowe metody otrzymywania TiO2 to metoda chlorkowa i siarczanowa. Ta druga to metoda starsza, przy której dwutlenek tytanu uzyskiwany jest poprzez strącanie z siarczanu tytanolu. W metodzie chlorkowej poddaje się utlenianiu czterochlorku tytanu w wysokiej temperaturze. Wspomniana biel tytanowa wykorzystywana jest przede wszystkim w przemyśle metalurgicznym do produkcji elektrod oraz w przemyśle lakierniczym jako biały pigment. Co ciekawe, wykorzystywany jest również jako barwnik do żywności, który na etykietach możemy znaleźć pod znakiem "E171". Dzięki zastosowaniu TiO2 w urządzeniach chłodniczych, produkty przechowywane w tej samej komorze nie przejmują od siebie nawzajem aromatów. Hamowane jest także powstawanie związków toksycznych - dowiadujemy się w sklepie z urządzeniami dla gastronomii TEWA z Warszawy.
TiO2 w urządzeniach chłodniczych
Przykładem urządzenia chłodniczego, w którym wykorzystywany jest TiO 2, jest witryna cukiernicza, którą postaramy się opisać i scharakteryzować. Nowoczesne witryny cukiernicze posiadają agregaty wewnętrzne i dynamiczne chłodzenie. Charakteryzują się automatycznym odszranianiem oraz automatycznym odprowadzaniem kondensatu. Półki ekspozycyjne wykonane są ze stali nierdzewnej lub szkła, a tyną ścianę ekspozycji może stanowić lustro, które dodatkowo podkreśla produkty umieszczone w witrynie. Ekspozycja jest dodatkowo podświetlana diodami LED, by przyciągnąć wzrok potencjalnych klientów. Dzięki wykorzystaniu nanotechnologii TiO 2 wydłużamy okres pełnej świeżości eksponowanych lub przechowywanych produktów. Dla produktów spożywczych bardzo istotne znaczenie ma również fakt, że dzięki urządzeniom chłodniczym wykorzystującym nanotechnologię TiO2 zachowujemy naturalne właściwości smakowe i zapachowe. Produkty nie muszą być separowane, nawet jeśli wydzielają różne aromaty. Dla przedsiębiorcy znaczenie ma tutaj minimalizacja strat. Warto na koniec podkreślić, że działający bakteriobójczo system nie ulega zużyciu i pracuje bezterminowo - a to przyjazne dla środowiska naturalnego.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana