Nanotechnologia TiO2 – nowoczesne przechowywanie żywności

Nanotechnologia rozwija się dzisiaj bardzo prężnie. Określa się ją jako interdyscyplinarną gałąź nauki nie bez powodu. Jednym z materiałów, który jest obecnie w kręgu zainteresowania badaczy, to porowaty tlenek tytanu, który otrzymuje się na drodze anodyzacji. Tlenek tytanu ma jedyne w swoim rodzaju właściwości, na przykład nietoksyczność i fotostabilność, ogromne zdolności utleniające, dobrą stabilność chemiczną. Dla urządzeń chłodniczych TiO2 ma spore znaczenie, ponieważ opóźnia proces starzenia świeżych produktów poprzez zahamowanie rozwoju bakterii. Co warto wiedzieć o TiO2?

TiO2 w naturze i podczas produkcji

Dwutlenek tytanu może występować w naturze w trzech formach minerałów (krystalograficznych): anatazu, brukitu i rutylu. Przemysłowo otrzymuje się go z surowców tytanonośnych, przede wszystkim z ilmenitu, minerału, który zawiera żelazo i tytan. W trakcie procesu dwutlenku tytanu powstaje sól, z której otrzymywana jest biel tytanowa. Dwie podstawowe metody otrzymywania TiO2 to metoda chlorkowa i siarczanowa. Ta druga to metoda starsza, przy której dwutlenek tytanu uzyskiwany jest poprzez strącanie z siarczanu tytanolu. W metodzie chlorkowej poddaje się utlenianiu czterochlorku tytanu w wysokiej temperaturze. Wspomniana biel tytanowa wykorzystywana jest przede wszystkim w przemyśle metalurgicznym do produkcji elektrod oraz w przemyśle lakierniczym jako biały pigment. Co ciekawe, wykorzystywany jest również jako barwnik do żywności, który na etykietach możemy znaleźć pod znakiem „E171”. Dzięki zastosowaniu TiO2 w urządzeniach chłodniczych, produkty przechowywane w tej samej komorze nie przejmują od siebie nawzajem aromatów. Hamowane jest także powstawanie związków toksycznych – dowiadujemy się w sklepie z urządzeniami dla gastronomii TEWA z Warszawy.

TiO2 w urządzeniach chłodniczych

Przykładem urządzenia chłodniczego, w którym wykorzystywany jest TiO2, jest witryna cukiernicza, którą postaramy się opisać i scharakteryzować. Nowoczesne witryny cukiernicze posiadają agregaty wewnętrzne i dynamiczne chłodzenie. Charakteryzują się automatycznym odszranianiem oraz automatycznym odprowadzaniem kondensatu. Półki ekspozycyjne wykonane są ze stali nierdzewnej lub szkła, a tyną ścianę ekspozycji może stanowić lustro, które dodatkowo podkreśla produkty umieszczone w witrynie. Ekspozycja jest dodatkowo podświetlana diodami LED, by przyciągnąć wzrok potencjalnych klientów. Dzięki wykorzystaniu nanotechnologii TiO2 wydłużamy okres pełnej świeżości eksponowanych lub przechowywanych produktów. Dla produktów spożywczych bardzo istotne znaczenie ma również fakt, że dzięki urządzeniom chłodniczym wykorzystującym nanotechnologię TiO2 zachowujemy naturalne właściwości smakowe i zapachowe. Produkty nie muszą być separowane, nawet jeśli wydzielają różne aromaty. Dla przedsiębiorcy znaczenie ma tutaj minimalizacja strat. Warto na koniec podkreślić, że działający bakteriobójczo system nie ulega zużyciu i pracuje bezterminowo – a to przyjazne dla środowiska naturalnego.

śr. ocena 5 / głosów 3