Charakterystyka stołów do gastronomii
Każdy lokal gastronomiczny, niezależnie od swej wielkości oraz rodzaju serwowanego menu, powinien posiadać odpowiednio wyposażone zaplecze. Jednym z jego kluczowych elementów są stoły gastronomiczne, na których wykonuje się większość etapów przygotowywania zadać.
Jak wykonywane są stoły gastronomiczne?
Stoły gastronomiczne nie mają zbyt wiele wspólnego ze stołami obecnymi w domach. Owszem, posiadają osadzony na czterech nogach blat, który – podobnie jak w przypadku większości stołów domowych – ma prostokątny kształt - jednak na tym podobieństwa właściwie się kończą. Przede wszystkim chodzi o materiał, wykorzystany w produkcji stołów gastronomicznych – jest nim stal nierdzewna. Taki dobór tworzywa niesie za sobą liczne zalety.
- Przede wszystkim stół jest odporny na różnego rodzaju uszkodzenia, wynikające między innymi z wysokim obciążeń, wstrząsów czy kontaktu z wodą oraz wysokimi temperaturami. – mówi specjalista firmy Belmag - Ponadto stół wykonany ze stali jest łatwy w utrzymaniu czystości (widać na nim nawet najmniejsze zabrudzenia), bo jak wiadomo – czystość w kuchni to kwestia priorytetowa.
Kolejna kwestia to same parametry konstrukcyjne stołów czyli między innymi ich wysokość. Przy stołach gastronomicznych pracuje się na stojąco, dlatego istotne jest, żeby umożliwiały one wykonanie wszystkich czynności bez konieczności pochylania się i z ramionami ugiętymi w łokciach – osiąga się to, ustawiając blat na poziomie około metra powyżej podłogi lub wyżej. Większość stołów wyposażana jest w niższe półki, które mają dwojakie zastosowanie – z jednej strony pozwalają na przechowywanie i łatwy dostęp do potrzebnych sprzętów, np. garnków, z drugiej zaś znacznie poprawiają stabilność mebla. Jest to istotne, szczególnie w czasie wykonywania szybkich czynności podczas gotowania. Niekiedy stoły dla gastronomii wyposażane są również w zlew. Z tyłu stoły posiadają listwę wystającą ponad poziom blatu, które zadaniem zabezpieczenia ściany przez zabrudzeniami oraz spadaniem przedmiotów ze stołu.
Zalety stołów gastronomicznych
Metalowe stoły gastronomiczne to właściwie niezbędna podstawa wyposażenia każdego porządnego lokalu gastronomicznego. Ich ogromną zaletą jest to, że są trwałe, co zawdzięcza się przede wszystkim zastosowaniu wysokiej jakości stali nierdzewnej – wysoka odporność na wilgoć, której w kuchni nie brakuje, oraz innego rodzaju czynniki zewnętrzne sprawia, że meble te są niemal nie do zdarcia. Pozostałe ich zalety to m.in. wysoki poziom higieny oraz wysoka funkcjonalność.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana